26.7 C
Ljubljana
22. julija, 2024

Ana Soklič na Evrovizijo s skladbo Amen

Deli na omrežjih

Ana Soklič se bo na letošnji Evroviziji predstavila s pesmijo Amen. Izbrana je bila med 191 skladbami, nastala pa je v elitni zasedbi glasbenih mojstrov.

»Navdih za skladbo je življenje samo. Veliko je stvari, ki me navdihujejo v življenju, in nekako črpam iz sladko-grenkega,« je Ana Soklič povedala o skladbi Amen, s katero bo Slovenijo zastopala na letošnji Evroviziji v nizozemskem Rotterdamu. »Na neki način se letošnja evrovizijska skladba precej razlikuje od Vode, je pa tudi res, da imata obe kar nekaj skupnih imenovalcev. Zelo težko je Amen razložiti z besedami. Najrajši vidim, da si bodo poslušalci in gledalci sami ustvarili mnenje in svoje predstave. V slednjem kot glasbenica  tudi najbolj uživam.«

Ana Soklič (foto: STA)

Izbrana med 191 skladbami

Pesem Amen je bila izbrana med 191 skladbami, ki so prispele na podlagi javnega vabila in vabila Ane Soklič avtorjem. Za izbor skladbe sta poskrbeli dve strokovni komisiji; v prvi sta bila poleg Ane Soklič Vladimir Graić, avtor zmagovalne evrovizijske skladbe Molitva iz leta 2007, in Darja Švajger, dvakratna predstavnica Slovenije na Evroviziji. V prvem krogu so od 191 prispelih skladb izbrali tri, v drugem pa so Darja Švajger, Mojca Menart in Matevž Šalehar Hamo izmed treh skladb, ki jih je Sokličeva zapela, izbrali finalno.

Skladba je nastala v elitni zasedbi

Avtorja glasbe letošnjega izbora sta poleg Ane Soklič Žiga Pirnat in Bojan Simončič, pri besedilu je sodeloval tudi Charlie Mason, produkcija pa je vključila skupno več kot 60 ljudi. »Da je pesem nastala v tako elitni zasedbi, mi pomeni vse. To je bila moja dolgoletna želja in zdaj se mi je uresničila,« je o skladbi dejala Sokličeva. Producent Žiga Pirnat je zbor zgradil okrog Doriana Holleyja, spremljevalnega vokalista Michaela Jacksona, s katerim je Dorian nastopal na turnejah. »Poleg njega pa ob Ani prepevajo tudi eni najbolj iskanih pevcev v Hollywoodu ta hip, ki jih med drugim lahko slišimo na posnetkih in nastopih Stevieja Wonderja, Alicie Keys, Christine Aguilera in Johna Legenda. Spremljevalni zbor vokalistov je bil posnet v legendarnem Studiu 1 kompleksa EastWest Studios v Hollywoodu, v katerem je Frank Sinatra posnel uspešnice, kot sta My Way in Strangers in the night, Madonna pa svojo prelomno Like a Prayer. V zadnjem času v njem med drugim ustvarjajo Justin Timberlake, Coldplay, Harry Styles in Meghan Trainor,« so sporočili iz ZKP RTV Slovenija. Dodajajo, da je močan zvočni pečat vtisnil tudi tonski mojster Tony Maserati, ki je zvočno oblikoval posneto gradivo. Z Maseratijem sodelujejo znana imena, kot so Lady Gaga, Ed Sheeran, Jennifer Lopez, Whitney Houston, Davida Bowie in mnogi drugi. Na končnem posnetku igrajo tudi člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Žige Pirnata, spremljevalne vokale pa poje tudi Karin Zemljič. »Karin je z Ano pela spremljevalne vokale tudi v živo na Emi in jih bo, upajmo, tudi v Rotterdamu,« so še dodali pri ZKP RTV Slovenija.

Nastopi pred majhnim številom gledalcev

Skladba bo na velikem evrovizijskem odru prvič predstavljena v prvem predizboru 18. maja. Pesem Evrovizije bo zaradi zdravstvenih ukrepov potekala drugače, in sicer načrt B, ki je ta čas aktualen, je eden od štirih mogočih scenarijev. Glasbeniki bodo nastopili v dvorani Ahoy v Rotterdamu, a število gledalcev bo močno omejeno, zmanjšane bodo tudi druge dejavnosti, ki Evroviziji pritičejo. Vsi izvajalci bodo morali strogo slediti vsem protikoronskim ukrepom, zahtevana bo varnostna razdalja, nošenje mask, pogosto testiranje članov vseh delegacij in gibanje samo v hotelskih namestitvah ali v dvorani.

 

 

Deli na omrežjih