24.3 C
Ljubljana
19. maja, 2024

Bliža se premiera American Song Contesta – ameriške različice Evrovizije

Deli na omrežjih

Enaindvajsetega marca bo premiera American Song Contesta ali ameriške različice Evrovizije. Bo postala le platforma za vsiljevanje določenih ideologij?

Organizatorji prvega tekmovanja American Song Contest ali tako imenovana ameriška Evrovizija, so morali datum začetka tekmovanja prestaviti za mesec dni. Namesto da bi se začela 21. februarja 2022 – noč po koncu zimskih olimpijskih iger – bo to ameriško glasbeno tekmovanje premierno 21. marca.

Kako bo tekmovanje potekalo?

Veliki finale večdelnega izbiranja najboljše ameriške pesmi bo 9. maja. Dogodek bo vključeval tri kvalifikacijske kroge, polfinale in veliki finale, ki bo izbral najboljšo izvirno pesem. »Na podlagi tekmovanja za pesem Evrovizije, največjega glasbenega tekmovanja na svetu s 65-letno zgodovino in 200 milijoni gledalcev na leto, bodo na American Song Contestu predstavljene izvirne pesmi, ki predstavljajo vseh 50 zveznih držav, pet ozemelj ZDA in glavno mesto države. Vsaka izvirna pesem bo tekmovala v televizijski seriji dogodkov v živo, da bi zmagala na glasovanju posamezne države,« piše v izjavi NBC za javnost, ki je tudi glavni organizator tekmovanja.

Glavna obraza tekmovanja

Glavna obraza tekmovanja sta reper Snoop Dogg in pevka Kelly Clarkson, ki sta bila tudi glavna pobudnika, da se tako tekmovanje izvede tudi v ZDA. »Sem oboževalka Evrovizije in tega koncepta tekmovanja, navdušena sem, da smo glasbeni fenomen prenesli še v Ameriko,« je dejala Kelly Clarkson v izjavi. »Navdušena sem nad delom s Snoopom in komaj čakam, da vidim predstavnike vsale države, ki pojejo svoje pesmi,« je še dodala.

Oder za politične, kulturne in ideološke spopade

Pesem Evrovizije je bila kljub svoji »apolitični« zunanjosti vedno prizorišče geopolitičnega boja in ideološkega trenja. Zdi se, da vedno postaja platforma za širjenje in vsiljevanje progresivnih idej in prepričanj. Spomnimo na zmago transspolne pevke iz Izraela, prav tako so v Izraelu leta 2019 na kameri za poljube prikazali dva geja, ki sta navdušila zagovornike enakosti LGBTQ. Leta 2014 je zmagal/a Avstrijec pod imenom Conchita Wurst – moški, oblečen v žensko, z gosto brado. In še bi lahko naštevali primere subtilnega lansiranja določenih ideologij med evropsko publiko. V katero ideološko smer bo zajadrala ameriška Evrovizija, še ni jasno, lahko pa ugibamo, da bo glede na organizatorje NBC, voditelja Snoop Dogga in Kelly Clarkson ter prizorišča v progresivnem kalifornijskem Los Angelesu precej podobna svoji evropski različici. Brez dvoma pa bomo v krstni izvedbi priča glasbenim, kulturnim in ideološkim razlikam posameznih držav ZDA. Poleg glasbenih točk petdesetih predstavnikov bo tekmovanje predstavilo, kako politično in kulturno nasprotne države ocenjujejo glasbeni rezultat svojih tekmecev, kar je eden glavnih temeljev Evrovizije in razlog za njeno trajno priljubljenost med državami.

 

Deli na omrežjih