13.6 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Blockchain tehnologija bi lahko izboljšala glasbeno industrijo

Deli na omrežjih

Po objavi poročila Univerze Middlesex »Music on the Blockchain« Marcus O ’Dair, ustanovitelj Blockchaina za kreativne industrije, pojasnjuje, kako naj bi ta nova tehnologija izboljšala glasbeno industrijo.

Kaj je blockchain oziroma tehnologija veriženja podatkov? Preprosto povedano, blokchain je infrastrukturna osnova digitalne valute, kot je bitcoin, imenovana tako, ker vsebuje »bloke« potrjenih transakcij, ki tvorijo kronološko povezano »verigo«. »Blockchain predstavlja zaporedje podatkov o določeni transakciji. Imenujejo se podatkovni bloki, ki so zaščiteni s kriptografijo in so med seboj povezani, tako da tvorijo verige. Gre za podatke o različnih transakcijah, kot so recimo datum, čas in pa znesek transakcije,« je pojasnjeno na spletni strani incrementum.si.

Kaj omogoča tehnologija veriženja podatkov?

Čeprav gre za novo tehnologijo, ki je bila prvič uporabljena pri bitcoinih leta 2009, širši potencial pa je bil prepoznan šele pred kratkim, se že pojavljajo primeri uporabe v kreativnih industrijah, od likovne umetnosti do mode in glasbe. Marcus O’Dair, ustanovitelj blockchaina za kreativne industrije, pojasnjuje, da lahko tehnologija veriženja blokov ponuja mrežno bazo podatkov o avtorskih pravicah za glasbo. Ta čas ni enotne baze podatkov, ki bi dokumentirala lastništvo vseh avtorskih pravic za skladbe in posnetke. Namesto tega obstajajo številne zbirke podatkov, a nobena ni povsem izčrpna. Nasprotno pa bi tehnologija veriženja blokov omogočala, da bi bile informacije na voljo vsem uporabnikom in ne shranjene v ločenih zbirkah podatkov. »Metapodatki, vdelani v vsak posneti glasbeni del, lahko vključujejo pogoje uporabe in kontaktne podatke za imetnike avtorskih pravic, kar olajša iskanje lastnikov posnetega glasbenega dela in pridobitev licence za njegovo uporabo. Postopno dajanje podatkov o avtorskih pravicah na verigo blokov bi lahko postopoma privedlo do oblikovanja enotne, celovite zbirke avtorskih pravic za glasbo,« še pojasnjuje O’Dair.

Brezplačna plačila licenčnin

Veriga blokov bi lahko olajšala hitra plačila licenčnin, zdaj lahko traja mesece ali celo leta, da te dosežejo imetnike pravic. Nasprotno pa nizki transakcijski stroški digitalnih valut omogočajo izvedbo mikroplačil, kar je še posebej koristno glede na majhnost običajnih plačil v obdobju pretakanja.

Zagotavljanje preglednosti

O’Dair nadaljuje, da bi lahko veriga blokov ponudila tudi preglednost glede plačil licenčnin. Zdaj nekateri avtorski honorarji ostajajo zunaj dosega umetnikov, medtem ko se posebne podrobnosti pretakanja glasbe skrivajo za sporazumi o nerazkrivanju podatkov, zaradi česar umetniki ali njihovi menedžerji težko ocenijo, ali se plačila učinkovito obdelujejo. Poleg tega bi lahko umetnikom zagotovila alternativne vire kapitala. Preglednost, ki je značilna za distribucijo glasbe prek verige blokov, bi lahko naredila glasbo privlačnejšo za vlagatelje, saj bi jim omogočila lažje spremljanje investicijskih rezultatov in modeliranje verjetnih donosov. »Vsekakor obstajajo pomembne ovire tako pri sami tehnologiji kot v smislu njene uporabe. Nekateri vidijo tehnologijo veriženja blokov kot motnjo na svetovnem spletu in tako kot pri vsaki motnji na tej lestvici je še prezgodaj, da bi videli ves potencial. Sprva bomo iskali tak razvoj, da bi rešili obstoječe izzive, vendar je njegova resnična vrednost v ustvarjanju povsem novih priložnosti,« je še dodal O’Dair.

 

Deli na omrežjih