21.2 C
Ljubljana
19. maja, 2024

Cepljenje postaja edina rešitev za živo glasbo

Deli na omrežjih

Cepljenje postaja nova obvezna oprema za obiskovalce koncertov, saj je hitro širjenje delta različice novega koronavirusa po svetu sprožilo nov val okužb.

»Koliko ljudi je cepljenih?« je 31. julija na odru festivala Lollapalooza v Chicagu zavpil Fred Durst, frontman skupine Limp Bizkit. »Zelo kul,« je odvrnil, potem ko mu je množica odgovorila z bučnim aplavzom. »Zelo obzirno,« je še dodal. To je bil spodbuden znak za vrnitev koncertov in festivalov v obliko, kot smo jo poznali pred pandemijo koronavirusa. V času, ko se omejitve spet zaostrujejo, je množično cepljenje najboljši način za zagotovitev nemotenih koncertnih prireditev. Limp Bizkit niso edini glasbeni zvezdniki, ki to oznanjujejo in ozaveščajo obiskovalce koncertov – Garth Brooks je denimo ponudil cepljenje na svojem koncertu 7. avgusta v Kansas Cityju.

Pogoji za vstop na koncert

Razmere za obiskovalce koncertov, organizatorje in glasbenike še zdaleč niso rožnate, se pa počasi spreminja na bolje. V Sloveniji omejitve glede dovoljenega števila obiskovalcev na koncertih sicer ni več, še vedno pa morajo organizatorji in obiskovalci izpolnjevati določene varnostne pogoje. Koncertov in drugih javnih kulturnih prireditev v Sloveniji se lahko udeležujejo obiskovalci, ki izpolnjujejo pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Organizator je že pred vstopom v prostor prireditve dolžan preveriti izpolnjevanje pogojev. Pogoje morajo izpolnjevati tudi nastopajoči, pred izvedbami koncertov morajo glasbeniki enkrat tedensko ali pred izvedbo koncerta opraviti test PCR ali HAG; slednji ne sme biti starejši od 48 ur, PCR pa od 72 ur.

Evropa in ZDA zaostrujeta omejitve

Ko Evropa šepa skozi drugo poletje pandemije, se promotorji, organizatorji koncertov in glasbeni izvajalci spopadajo s hitro spreminjajočimi se zdravstvenimi in varnostnimi pravili. V nekaterih delih Španije in Grčije so znova uvedli policijsko uro, v Franciji so za udeležbo na dogodkih z več kot 50 ljudmi začeli zahtevati dokazilo o cepljenju, Britanci pa so uvedli karanteno za potnike iz Francije zaradi povečanja števila primerov, povezanih z različico beta, ki so jo prvič odkrili na jugu Afrike leta 2020. Ameriško zunanje ministrstvo je 26. julija Američane opozorilo, naj ne potujejo v Španijo, Portugalsko in Veliko Britanijo, in sicer zaradi naraščajočega števila primerov virusa. Ob tem so neodvisna koncertna prizorišča v ZDA in Evropi prva prevzela odgovornost in zahtevajo obvezno dokazilo o cepljenju ali negativnem rezultatu testa, da bi ljubitelji koncertov lahko nemoteno obiskovali prireditve. Po več kot 14 mesecih zaprtja, ponovnega odpiranja in različnih državnih ter lokalnih smernic mnogi od teh lastnikov prizorišč pravijo, da čakajo na navodila in so proaktivni pri zaščiti svojih skupnosti in podjetij.

Deli na omrežjih