29.5 C
Ljubljana
9. avgusta, 2022

Evrovizija 2023 namesto v Ukrajini v VB? V Ukrajini zahtevajo dodatne pogovore

Deli na omrežjih

Potem ko je 14. maja na Evroviziji v Torinu veličastno zmago slavila ukrajinska skupina Kaluš Orkestra in bi zato to veliko glasbeno tekmovanje moralo prihodnje leto potekati v Ukrajini, je EBU je sklenil, da se to zaradi vojne ne bo zgodilo.

Kaluš Orkestra (Foto: EPA/Alessandro Di Marco)

Spomnimo, ob zmagi skupine Kaluš Orkestra s pesmijo »Stefanija« je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski napovedal, da si bodo tekmovanje prizadevali organizirati v »svobodnem, mirnem in obnovljenem Mariupolju«. Toda Ukrajina že od 24. februarja trpi pod agresijo Putinove vojske in nihče ne ve, kdaj se bo ta krvava vojna končala.

EBU: Žal ne bo šlo

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je po izvedbi celovite analize zdaj sporočila, da ukrajinska javna radiotelevizija UA:PBC v trenutnih okoliščinah ne more izpolniti vseh varnostnih in operativnih zahtev. Tekmovanje za pesem Evrovizije (The Eurovision Song Contest) namreč zahteva 12-mesečne priprave, saj gre za eno najzahtevnejših TV-produkcij na svetu, pri kateri sodeluje na tisoče ljudi, ogromno pa je tudi obiskovalcev same prireditve.

»EBU bi se rad zahvalil UA:PBC za iskreno sodelovanje in predanost pri proučevanju vseh možnosti v tednih po zmagi skupine Kaluš Orkestra 14. maja v Torinu,« so zapisali v EBU in izrazili obžalovanje, »ker tekmovanje naslednje leto ne bo moglo potekati v Ukrajini«. Dodali so, da EBU podpira UA:PBC na številnih področjih že od začetka invazije in da jo bo tudi v prihodnje.

Začetek pogovorov z BBC

Ker je drugo mesto na Evroviziji osvojilo Združeno kraljestvo – pevec Sam Ryder s pesmijo »Space Man« –, se je EBU za izvedbo tekmovanja prihodnje leto začel pogovarjati z britansko medijsko hišo BBC. »Naš namen je, da se bo zmaga Ukrajine odražala na tekmovanju prihodnje leto. To bo naša prednostna naloga v pogovorih z morebitnimi gostitelji,« so poudarili v EBU.

Sam Ryder (Foto: EPA/Alessandro Di Marco)

V Združenem kraljestvu so Evrovizijo nazadnje gostili daljnega leta 1998, leto dni po zmagi skupine Katrina & The Waves (»Love Shine a Light«). Kot poročajo mediji, pa se BBC trenutno bori s finančnimi težavami in bi bila Evrovizija zanj velik izziv, kljub temu pa bodo ponudbo skoraj zagotovo sprejeli. Naj omenimo, da je Ukrajina gostila Evrovizijo v letih 2005 (po zmagi Ruslane s pesmijo »Wild Dances«) in 2017 (po zmagi Jamale s pesmijo »1944«) – obakrat je Slovenijo v Kijevu zastopal Omar Naber, prvič s pesmijo »Stop« in drugič z »On My Way«.

V Ukrajini zahtevajo dodatne pogovore

»Prepričan sem, da ima Ukrajina vse pravice in možnosti za organizacijo Evrovizije 2023 v naši državi,« je na Twitterju zapisal ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko. Priložil je izjavo, ki so jo poleg njega podpisali še Ruslana, Jamala, Oleg Psiuk (Kaluš Orkestra) in Mikola Černoticki, predsednik nadzornega sveta UA:PBC. Zapisali so, da so v rokih izpolnili vse pogoje za postopek odobritve, pri čemer so zagotovili vse odgovore in jamstva glede varnostnih standardov in možnih prizorišč tekmovanja. Zato bodo zahtevali spremembo odločitve EBU-ja oziroma dodatna pogajanja. Gostovanje Evrovizije v Ukrajini bi bilo močno sporočilo celemu svetu, so prepričani.

Deli na omrežjih