15.2 C
Ljubljana
21. maja, 2024

Exit: prvi postkoronski glasbeni festival

Deli na omrežjih

Srbski festival Exit, ki je na Petrovaradinski trdnjavi v srbskem Novem Sadu potekal med 7. in 10. julijem, je postal prvi večji glasbeni festival na svetu po začetku pandemije novega koronavirusa.

Štiridnevno plesno dogajanje na slikoviti Petrovaradinski trdnjavi se je minuli teden uspešno končalo, Exit pa se je z jubilejno 20. izvedbo zapisal v zgodovino kot prvi večji glasbeni dogodek po začetku pandemije novega koronavirusa. Dnevno je več kot 20 festivalskih odrov obiskalo več kot 40 tisoč ljudi, poročajo organizatorji, festivalsko sceno pa je oživljalo več kot 300 didžejev in producentov, med njimi Paul Kalkbrenner, David Guetta, DJ Snake, Tyga, Charlotte de Witte, Solomon, Amelie Lens, Maceo Plex, Robin Schulz, Asaf Avidan, Honey Dijon, Hot Since 82, Medusa, Paul van Dyk, Artbat in druga svetovno znana imena elektronske glasbe.

Festival z ukrepi in omejitvami

Organizatorji so sporočili, da na festival v Novi Sad prihajajo oboževalci iz 70 držav, zato so vpeljali številne varnostne ukrepe za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Od obiskovalcev so zahtevali, da so cepljeni, imajo negativen test PCR ali dokazilo, da imajo protitelesa. Dodali so, da so k izvedbi pripomogle tudi država in lokalne oblasti, medtem ko so belgijskemu Boomu odpovedali Tomorrowland 2021, enega največjih tovrstnih festivalov na svetu. Tamkajšnje lokalne skupnosti so namreč izrazile zaskrbljenost zaradi naraščajočih primerov okužb s koronavirusno različico delta, organizatorji pa so sledili pozivom oblasti in prebivalcev. Belgijski festival je tako že drugo leto zapored potekal v spletni obliki z naslovom Tomorrowland Around The World. Srbske oblasti so želele rešiti že lansko izvedbo festivala; tako Aleksandar Vučić kot Ana Brnabić sta izpostavila gospodarski, kulturni in zgodovinski pomen festivala in pozvala organizatorje, da dogodek izpeljejo, a jim zaradi slabe epidemiološke slike to ni uspelo.

Bogata zgodovina festivala

Status Exita kot prvega večjega glasbenega festivala v Evropi od začetka pandemije, pripomore k zanimivi in bogati zgodovini festivala. Ustanovljen je bil leta 2000 kot študentsko gibanje v boju za demokracijo in svobodo v Srbiji in na Balkanu. Bil je odziv na vojne po letu 1991, ki so hudo prizadele vse narode nekdanje Jugoslavije. Na podelitvi evropskih festivalskih nagrad (EU Festival Awards), ki veljajo za ene najvplivnejših festivalskih nagrad na svetu, je bil leta 2013 in 2017 uradno razglašen za najboljši evropski evropski festival, številne nagrade in priznanja pa prejemajo drugi festivali pod okriljem Exita. Festival No Sleep v Beogradu, najmlajši član festivalske družine EXIT, je na evropskih festivalskih nagradah prejel naslov najboljšega novega festivala 2019, prav tako je Exitova črnogorska izdaja Festival Sea Dance leta 2015 prejela nagrado za najboljši evropski srednje velik festival.

 

Deli na omrežjih