15.2 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Glasba kot upor proti okupaciji: Kijevski klasični orkester je zaigral na ulicah oblegane prestolnice

Deli na omrežjih

Kijevski klasični orkester je zaigral na ulicah oblegane prestolnice. »Z glasbo kažemo svojo moč,« je dejal Iouri Loutsenko o primeru glasbenega upora in odpora proti Rusiji.

Ukrajince je 9. marca presenetil improvizirani koncert na trgu Maidan v obleganem Kijevu. Kijevski klasični orkester je v debelih plaščih v marčevskem mrazu zaigral Odo radosti Ludwiga van Beethovna iz njegove Devete simfonije. To je bila akcija za mir, poziv k človeštvu, je za nemški informativni program Tagesschau povedal dirigent Merman Makarenko. Oda radosti ni le nesnovna kulturna dediščina Unesca, ampak tudi evropska himna.

Ukrajince je strah preživeti več časa na ulicah

Na trgu se je zbralo 20 glasbenikov z violinami, s flavtami, klarineti in z drugimi inštrumenti. Okoli glasbenikov se je zbrala tudi množica okoli 100 ljudi, večinoma novinarjev v zaščitnih jopičih ter s fotoaparati in telefoni. Med njimi je bilo približno 25 Ukrajincev, nekateri so se držali modro-rumene zastave. Eksplozije v središču mesta in okoli njega so se v tistih dneh umirile, vendar je večino Ukrajincev strah preživeti več časa na ulicah, poročajo novinarji, ki so bili priča koncertu. Z ukrajinsko klasično skladbo so začeli svoj razburljivi nastop, nadaljevali so z ukrajinsko himno balado Konstantina Dankeviča, enega najbolj znanih ukrajinskih skladateljev, in z drugimi.

V času druge svetovne vojne je bilo podobno

Vojna z Rusijo je razbila orkester. Več kot polovica glasbenikov je pobegnila iz prestolnice, s tem pa je umrla kijevska klasična glasba. Ansambel je bil del Ukrajinske nacionalne glasbene akademije Čajkovskega, pri razvoju katere je pomagal sloviti skladatelj Pjotr Iljič Čajkovski. V 19. stoletju je namreč pogosto je obiskoval Kijev, ko so Ukrajini vladali ruski carji. Med drugo svetovno vojno so bile stavbe konservatorija zravnane. V času aktualnega ruskega obleganja ukrajinske prestolnice so glasbeniki, ki so ostali v Kijevu, preživljali obstreljevanja z granatami in s kroglami, ki so pristajale blizu njihovih domov, preživljali noči v podzemnih bunkerjih, dneve čakali v dolgih vrstah, da bi se založili s hrano in z zdravili. Mnogi so še vedno ločeni od svojih sorodnikov drugje v Ukrajini, vključno z nekaterimi za ruskimi bojnimi linijami. Na inštrumente so igrali v svojih domovih ali v kleteh, medtem ko so po ulicah odmevale eksplozije. A bili so pripravljeni na trenutek, ko bodo lahko spet zaigrali skupaj kot orkester.

Z glasbo kažejo svojo moč

»Z glasbo kažemo svojo moč,« je dejal Iouri Loutsenko, višji svetovalec predsednika akademije. Ko se je vojna bližala svojemu tretjemu tednu, je bil 25-minutni koncert v mrzlem vremenu in na nacionalni televiziji pogumen in zgovoren primer odpora in upora proti Rusiji. Tistega upora, ki je pritegnil na desetine tisočev civilistov, da so se pridružili vojski in policiji ali pomagali podpreti Ukrajino na druge načine.

Deli na omrežjih