29.5 C
Ljubljana
13. julija, 2024

Koliko je vreden posamičen nastop? Grammyji so terna!

Deli na omrežjih

Na 63. podelitvi grammyjev 14. marca so vodilni izvajalci domov odnesli zlate kipce, pohvale in seveda denar. Koliko tisočakov je kapnilo v žepe najbolj izpostavljenih glasbenikov na letošnji podelitvi nagrad?

Na podlagi Billboardovih izračunov lahko umetniki, ki so bili predstavljeni na podelitvi nagrad kot nominiranci, zmagovalci ali izvajalci, opazijo povečanje prodaje in zaslužek v tednih po slovesnosti od 4 do skoraj 400 odstotkov. To pomeni velike vsote dobička.

Taylor Swift je pospravila do 1,7 milijona dolarjev
Na primer Taylor Swift, ki je prejela nagrado za album leta Folklore in med slovesnostjo izvedla tri pesmi, med njimi tudi singel Cardigan, ki je bil izbran za pesem leta. Zaslužek od albuma Folklore se je povečal za 52,6 odstotka, kar znaša približno 377 tisoč ameriških dolarjev v dveh tednih pred prenosom podelitve, v tednu po dogodku pa 575 tisoč dolarjev. Ta zaslužek pomeni, da je Taylor Swift z založbo Republic Records pridobila več kot 198.000 ameriških dolarjev dobička. V istem obdobju je Swift v svojem celotnem katalogu uživala tudi 12,2-odstotno povečanje prihodkov, kar je pomenilo zaslužek od 184.000 do 1,7 milijona dolarjev.

Billie Eilish (Foto: STA)

Veliko denarja za veliko četverico
Zmage pesmi v kategorijah velike četverice pomenijo bistveno spremembo. Billie Eilish si je prislužila rekord leta s skladbo Everything I Wanted, ki jo je mlada superzvezdnica tudi izvedla v oddaji. Prihodki od prodaje in pretakanja pesmi so v tem obdobju poskočili za 31,1 odstotka, s skoraj 44 tisoč na 57 tisoč dolarjev, kar je pomenilo več kot 13 tisoč dolarjev dobička za Eilish in Interscope Records. Zmagovalka kategorije za najboljšega novega izvajalca Megan Thee Stallion, ki ima pogodbo z založbo 300 Entertainment, je skupaj s Cardi B izvedla venček skladb, med drugim Savage in WAP. Dobiček od skladbe Savage in njegovega remiksa Beyoncé, ki je dobil nagrado za najboljši rap nastop in najboljšo rap pesem, je zrasel za 16,5 odstotka in znašal skoraj 9 tisoč dolarjev. Dobiček iz WAP je v tem obdobju zrasel le za 4,3 odstotka, pevka pa je v žep pospravila dodatnih 4 tisoč dolarjev.

Bogati dobički za Harry Stylesa in Duo Lipa
Tudi drugi umetniki zunaj velike četverice, ki so nastopali in bili nagrajeni, so beležili visoke zaslužke. Nastop Harry Stylesa s skladbo Watermelon Sugar, ki je zmagala v najboljši pop samostojni izvedbi, je pripomogla k povečanju prihodkov na 80 tisoč dolarjev za skladbo, kar pomeni 44,9-odstotno povečanje ali približno 25 tisočakov dodatnega zaslužka za Harryja Stylesa in Columbia Records v obdobju dveh tednov po slovesnosti. Nastop zvezde Warner Recordsa Dua Lipa s skladbo Levitating je rezultiral v 28-odstotnem povečanju zaslužka pesmi, in sicer s 141.000 dolarjev, ki jih je pesem zbrala v dveh tednih pred slovesnostjo, na skoraj 181.000 dolarjev dva tedna po tem. Tudi njen kataloški zaslužek se je povečal za 28,9 odstotka, kar pomeni 139 dolarjev bonusa.

 

Deli na omrežjih