18.3 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Letošnja Evrovizija brez Rusije: njeno sodelovanje bi spodkopavalo samo idejo tekmovanja

Deli na omrežjih

Organizatorji tekmovanja za pesem Evrovizije so na prvi dan vojne v Ukrajini sporočili, da bo Rusija kljub invaziji na svojo sosedo letos sodelovala, a so hitro spremenili stališče.

Čeprav so organizatorji Evrovizije v prvotni izjavi za javnost zapisali, da je »pesem Evrovizije nepolitičen kulturni dogodek« in da bo Rusija lahko sodelovala na letošnjem tekmovanju, so veliki pritiski na EU in posledično Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) pripeljali do tega, da so spremenili svoje mnenje. »EBU je zaskrbljen zaradi trenutnih dogodkov v Ukrajini in bo še naprej pozorno spremljal situacijo,« so dodali. Tako so pozneje sporočili, da Rusija ne sme nastopiti na letošnjem dogodku. Sporočilo za javnost so posredovali po tem, ko je ukrajinska nacionalna javna radiotelevizija UA:PBC zahtevala, da se Rusija odstrani s tekmovanja. Mykola Chernotytsky, predsednik upravnega odbora UA:PBC, je predsednici EBU Delphine Ernotte Cunci poslal odprto pismo, v katerem je opozoril, da je pesem Evrovizije nastala po drugi svetovni vojni, da bi združila Evropo. Glede na to bi sodelovanje Rusije kot agresorja in kršitelja mednarodnega prava na letošnji Evroviziji spodkopavalo samo idejo tekmovanja, je zapisal.

Ruska informacijska vojna proti Ukrajini

»Upoštevajte, da sodelovanje Rusije na letošnjem tekmovanju zagotavlja ruska državna televizijska in radijska radiodifuzna družba, ki je instrument moči Kremlja v informacijski vojni proti Ukrajini in nenehno krši novinarske standarde, na katerih temelji javna radiodifuzija,« se nadaljuje odprto pismo Chernotytskega. Izključitev Rusije s tega velikega dogodka je močan odgovor mednarodne skupnosti javnih radiotelevizij na nesprejemljiva agresivna in nezakonita dejanja Rusije.

Na strani Ukrajine tudi nekateri ruski glasbeniki

Napadi na večja mesta v Ukrajini so se zgodili, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da bo prišlo do »posebne vojaške operacije«, ta pa se je spremenila v vsestranski napad in popolno invazijo na Ukrajino. Putin je tudi odločno posvaril druge države, naj si ne upajo posegati v njegove načrte. Ob tem pa so se oglasili številni ukrajinski in ruski glasbeniki ter drugi kulturniki. Ukrajinski glasbeni umetniki in vsaj ena založba so obsodili rusko agresijo na njihovo državo, medtem ko so o vpadu govorili tudi njihovi ruski kolegi, nekateri pa so odkrito krivili ruske oblasti. Denimo ukrajinski DJ in kantavtor Ivan Dorn, ki je priljubljen tudi v Rusiji, je na svojem Instagramu objavil nagovor Rusom, v katerem je svoje ruske oboževalce pozval, naj »ustavijo to katastrofo«. »Pozivam tudi svoje ruske kolege, ki imajo svoje občinstvo, da jim prenesejo to sporočilo,« je dodal. »Prosim, povejte jim, da ne potrebujemo nikogar. Prenesite sporočilo, da je Ukrajina neodvisna, suverena država. Prosim, ustavimo to katastrofo skupaj. Ne bodite tiho. Moja ljubljena Ukrajina, s tabo sem,« je še dejal.

 

Deli na omrežjih