11.2 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Mark Kozelek, še ena žrtev gibanja »Me Too«: po obtožbah o spolnih zlorabah odpovedal turnejo in »poniknil«

Deli na omrežjih

Ljubitelji indie glasbe v zadnjem času pogrešajo Marka Kozeleka, ki je zaslovel s skupino Red House Painters, zdaj pa deluje kot Sun Kil Moon.

Ameriški glasbenik Mark Kozelek, ki ga številni označujejo za enega najboljših avtorjev indie folk glasbe, ima za seboj lepo kariero. Odraščal je v mestu Massillon v Ohiu, ko je spoznal bobnarja Anthonyja Koutsosa, sta se skupaj preselila v San Francisco (Kalifornija). Tam sta leta 1988 skupaj s kitaristom Gordenom Mackom in basistom Jerryjem Vesselom ustanovila skupino Red House Painters (RHP), ki je leta 1992 podpisala pogodbo z založbo 4AD in izdala nekaj odmevnih albumov, prvega z naslovom »Down Colorful Hill«. Leta 1995 je skupino zapustil Gorden Mack, ki ga je nasledil Phil Carney, začeli pa so se krhati tudi odnosi z založbo, zato je album »Songs for a Blue Guitar«, ki ga je Kozelek ustvaril praktično sam, leta 1996 izšel pri drugi založbi. To je bil najbolj prodajani album skupine v ZDA. Zadnji, šesti album »Old Ramon« je izšel leta 2001.

Sun Kil Moon

Kozelek je zatem ustanovil skupino Sun Kil Moon (ime skupine se nanaša na južnokorejskega boksarja Sung-Kil Moona), ki je bila sprva nadaljevanje RHP, saj so bili v njej tudi Koutsos, Vessel in Carney. A sčasoma je postalo jasno, da je Sun Kil Moon pravzaprav – Mark Kozelek. Na koncertih ga v zadnjih letih spremljajo Ben Boye, Chris Connolly, Nick Zubeck in Mike Stevens, občasno pa tudi Steve Shelley in Neil Halstead. Kakor koli, Sun Kil Moon je doslej izdal že 12 studijskih albumov, od prvega »Ghosts of the Great Highway« leta 2003 do zadnjega »Lunch in the Park« februarja 2021.

Kozelek je z obema skupinama ter s svojimi solo projekti skupno izdal že 31 studijskih albumov, njegov zadnji je »All the Best, Isaac Hayes« iz leta 2020. Številni kritiki ga označujejo kot enega največjih avtorjev svoje generacije in čeprav velja za indie-avtorja, sega tudi v številne druge žanre, od countryja do rocka in psihedeličnih projektov, posnel pa je tudi precej cover verzij, med njimi tudi album »What’s Next to the Moon« (2001), na katerem izvaja skladbe skupine AC/DC.

Domnevne spolne zlorabe

Njegovi oboževalci pa ga v zadnjem času pogrešajo, saj je tako rekoč »poniknil«. Na svojih nastopih je znal biti kontroverzen, ni se ravno brzdal pri kritikah drugih glasbenikov ali celo obiskovalcev svojih koncertov. Leta 2015 se mu je zamerila novinarka Laura Snapes, ki je za prispevek o njem spraševala ljudi, ki ga poznajo, česar po njegovem ne bi smela storiti – in tako je na nekem koncertu o njej pel, da je hotela spati z njim, in jo, skratka popljuval. Avgusta 2020, na valu gibanja »Me Too«, ga je več žensk obtožilo spolnih zlorab, ki naj bi segala v 90-ta leta prejšnjega stoletja; Kozelek je zato (in ne zaradi pandemije koronavirusa) odpovedal turnejo po Veliki Britaniji, ki je bila načrtovana med novembrom 2020 in februarjem 2021. Marca lani so se pojavile nove podobne obtožbe, ki pa jih je 55-letnik ponovno odločno zanikal in napovedal, da se bo branil z vsemi sredstvi.

Deli na omrežjih