32.4 C
Ljubljana
12. julija, 2024

Mineva 40 let od premiere enega najuspešnejših muzikalov na svetu: »Mačke«

Deli na omrežjih

Danes mineva 40 let od premiere muzikala »Mačke« (»Cats«) na slavnem West Endu v Londonu. Čeprav je ponesrečeni film režiserja Toma Hooperja iz leta 2019 muzikalu naredil precej škode, se spodobi spomniti na okroglo obletnico tega nadvse uspešnega muzikala.

Avtor glasbe je sloviti Andrew Lloyd Webber, ki se je pri komponiranju navdihoval pri pesniški zbirki T. S. Eliota »Old Possum’s Book of Practical Cats«. (Mimogrede, Webber je o prej omenjenem filmu dejal, da je »bila celotna stvar neumna«.) Producent Cameron Mackintosh je angažiral režiserja Trevorja Nunna in koreografinjo Gillian Lynne – in tako je nastal muzikal, ki je premiero doživel leta 1981 v gledališču New London Theatre na West Endu, leto pozneje pa še v Winter Garden Theatre na Broadwayu.

»Mačke« so dobile številne nagrade, bile pa so tudi komercialno nadvse uspešne; do leta 2012 je svetovni bruto prihodek znašal 3,5 milijarde ameriških dolarjev. V Londonu so jo igrali 21 let (8.949-krat), na Broadwayu pa 18 let (7.485-krat)! Muzikal so oživljali tudi pozneje, preveden je bil v več jezikov, izvajali pa so ga po vsem svetu.

 

Deli na omrežjih