32.4 C
Ljubljana
12. julija, 2024

Na Festivalu Ljubljana 2021 tudi Plácido Domingo, Anna Netrebko, John Malkovich …

Deli na omrežjih

Letošnji poletni že 69. Festival Ljubljana bo kljub epidemiji potekal med junijem in septembrom. Napovedana so svetovno znana tuja in domača imena, med njimi Plácido Domingo, Anna Netrebko, José Cura in John Malkovich.

Spektakel ob odprtju bo zaznamoval dirigent Luis Gorelik s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v sodelovanju s Kobilarno Lipica, štirimi zbori ter z vrhunskimi slovenskimi solisti Sabino Cvilak, Nuško Drašček in Martinom Sušnikom. Omenjen orkester bodo na številnih koncertnih poletnih večerih vodili tudi izvrstni dirigenti Jochen Rieder, Michelangelo Mazza, Mario de Rose in Mate Bekavac. Poleg domačih simfonikov, filharmonikov in opernega orkestra bodo prvič nastopili simfoniki Radia ORF. Nastopila bosta tudi Filharmonični orkester Baltskega morja, najbolj vsestranski avstrijski orkester in vitalni del dunajske orkestrske tradicije, ki pod vodstvom umetniškega vodje in maestra Kristjana Järvija presega tradicionalne okvire, ter orkester Concertgebouw iz Amsterdama, ki ga odlikuje svilnat zvok in bo tokrat nastopil pod taktirko Daniela Hardinga. Legendarnega španskega pevca Plácida Dominga bosta na odru spremljali priznani sopranistki Saioa Hernandez in Sabina Cvilak. Bolgarska operna zvezda Sonja Jončeva bo nastopila s tenoristom Brankom Robinšakom, sopranistka Nika Gorič pa z Ensamble Dissonance, ki jo bo spremljal pod vodstvom Marka Letonje. Skupaj z nemškim dirigentom Jochenom Riederjem se vrača tudi tenorist Jonas Kaufmann, z azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom bo nastopila še ruska operna diva Anna Netrebko. Argentinski tenorist José Cura bo nastopil z zboroma, orkestrom in mednarodnimi solisti pod dirigentsko taktirko Maria de Rosa.

Virtuozi klavirja
Dva koncertna večera Festivala Ljubljana bo zaznamovala klavirska glasba v izvedbi svetovno znanih solistov: slovite pianistke argentinsko-hrvaškega rodu Marthe Argerich, ki jo bo skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije spremljal maestro Charles Dutoit, ter ruskega pianista Arkadija Volodosa, ki bo nastopil z recitalom. Kot so zapisali organizatorji, bosta z izvedbo monumentalnih glasbenih del za klavir s poslušalci delila svojo brezhibno tehniko in neomejeno virtuoznost, ki ju v kombinaciji z neverjetnim občutkom za ritem, barvo in poezijo naredita za pripovedovalce vrhunskih zgodb ter neskončne zvočne impresije. Na sporedu bo tudi koncert Orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, ki bo pod taktirko Francesca Ivana Ciampe spremljal bolgarsko sopranistko Sonjo Jončevo.

Na festivalu se bo 7. julija ob letošnji 700. obletnici smrti renesančnega pesnika Danteja Alighierija predstavil igralec, režiser in producent John Malkovich. (Foto: STA / Daniel Novakovič)

Monodrama Pekel
Na 69. Festivalu Ljubljana se bo 7. julija ob letošnji 700. obletnici smrti renesančnega pesnika Danteja Alighierija predstavil igralec, režiser in producent John Malkovich z monodramo Pekel po motivih Dantejevega Pekla, v kateri se bo srečal z zgodovinskimi osebnostmi in njihovimi usodami, ki služijo kot metafore za igralčevo sporočilo današnjemu svetu. Božanska komedija opisuje potovanje skozi Pekel, Vice in Nebesa, ki naj bi se začelo 25. marca, ob začetku velikonočnega tedna leta 1300. To delo je aktualno še danes, saj se ujema z značajem sodobnega človeka, prežetega z vrednotami zahodne kulture. Za oskarja dvakrat nominirani John Malkovich se v zadnjih letih posveča tudi odrskim postavitvam in je leta 2017 nastopil na 65. festivalu v Ljubljani, na katerem se je skupaj z I Solisti Aquilani pod taktirko Alviseja Casellatija, violinistko Lano Trotovšek in pianistko Anastasyo Terenkovo predstavil z interpretacijo odlomkov iz romana Grobovi in junaki Ernsta Sabata. Tudi letos se mu bo spet pridružil komorni orkester I Solisti Aquilani, kot solist pa ga bo spremljal redni gost festivala Massimo Mercelli, znani flavtist in umetniški vodja Festivala Emilia Romagna. Glasbo za predstavo je ustvaril Gabriel Prokofjev, vnuk slavnega skladatelja S. Prokofjeva, ki se sicer posveča reinterpretaciji klasične glasbe s primesmi sodobnih glasbenih slogov.

Deli na omrežjih