20 C
Ljubljana
24. junija, 2024

Najbolj vroči glasbeniki: Poglejte lestvico, ki vključuje prodajo, predvajanje in družbena omrežja!

Deli na omrežjih

O uspešnosti glasbenikov obstajajo različne bolj ali manj točne lestvice, ki večinoma upoštevajo le en vidik, na primer prihodke od koncertov. Zanimiva pa je lestvica, ki vključuje prodane vstopnice, pretakanje glasbe, radijsko predvajanje in uspešnost na družbenih omrežjih. Vsak teden jo objavlja portal Pollstar, ki na podlagi podatkov, ki jih zbira, meri Artist Power Index (indeks moči umetnika). Predstavljamo lestvico, ki je bila objavljena 17. oktobra.

(Foto: Facebook/Pollstar)

Prvi trije: Ed Sheeran, Bad Bunny, Harry Styles

Britanski glasbenik Ed Sheeran je na tej lestvici skupno prvi že 13 tednov zapored. Ni pa prvi v vsaki posamezni kategoriji: prvi je le pri pretakanju (streaming), glede na prodajo vstopnic za svoje koncerte je denimo »šele« sedmi, najslabše pa mu gre na družbenih omrežjih. Sheeran je sicer prodal več kot 150 milijonov plošč, kar ga uvršča med najbolje prodajane glasbene izvajalce na svetu.

Ed Sheeran (Foto: STA/Dpa)

Na drugem mestu je portoriški raper in pevec Bad Bunny, ki je letos navdušil s svojim albumom Un Verano Sin Ti in ameriško turnejo World’s Hottest Tour; 4. oktobra je turneja postala najbolj donosna turneja latino izvajalca v zgodovini, saj je takrat prinesla 232,5 milijona dolarjev. Bad Bunny je najboljši v kategoriji družbenih omrežij (3. mesto), visoko je tudi pri vstopnicah in pretakanju.

Zmagovalni oder zaključuje tretjeuvrščeni angleški glasbenik Harry Styles, ki je na prvem mestu v kategoriji radijskega predvajanja. Styles je svojo kariero začel v šovu The X Factor in postal član uspešne skupine One Direction, s katero se je pozneje razšel. Njegov letošnji album Harry’s House je požel veliko odobravanja, priljubljen pa je tudi zaradi svoje igralske kariere – zablestel je v filmu Dunkirk (2017).

Presenetljivo visoko: Guns N’ Roses

V nadaljevanju na lestvici najdemo ameriškega raperja in glasbenega producenta Posta Malona, angleško pevko albanskega rodu Duo Lipo in ameriško pevko ter igralko Lady Gaga. V prvo deseterico so se uvrstili še kolumbijska glasbenica Karol G, ameriški glasbenik Lil Nas X, ki je zaslovel s svojim country-rap singlom »Old Town Road«, ameriška pop rock skupina Imagine Dragons in portoriški raper Daddy Yankee (ta je prvi v kategoriji prodanih vstopnic). Zanimivo je, da so na prvih desetih mestih pretežno posamezni glasbeniki, med njimi je le ena skupina, Imagine Dragons.

Poglejmo še nekatere zanimive uvrstitve: Elton John je na enajstem mestu, skupina Coldplay je trinajsta, presenetljivo visoko, na 14. mestu pa je skupina Guns N’ Roses, ki trenutno polni koncerte na turneji po ZDA (da, nastopata tako Axl Rose kot Slash) in je po prodaji vstopnic celo na drugem mestu lestvice. Med prvimi 50-imi so še Kendrick Lamar, Billie Eilish, Snoop Dogg, Bryan Adams, Aerosmith, Billy Joel, Mary J. Blige, Gorillaz.

 

Deli na omrežjih