21 C
Ljubljana
2. junija, 2023

Neustavljivi The Rolling Stones praznujejo že 60 let delovanja! S turnejo »Sixty« prihajajo tudi na Dunaj

Deli na omrežjih

Ena najuspešnejših glasbenih skupin vseh časov, The Rolling Stones, je 1. junija s koncertom v Madridu začela evropsko turnejo ob svoji 60-letnici ustvarjanja. Oboževalci so navdušeni!

Na koncertu v Madridu (Foto: EPA/Juanjo Martin)

Neverjetni so. Kot da jim leta ne pridejo do živega. Na njihovih koncertih prav nihče nima občutka, da so na odru skoraj 80-letniki: frontman Mick Jagger bo 26. julija dopolnil 79 let, kitarist Keith Richards jih bo toliko imel 18. decembra; najmlajši je kitarist Ronnie Wood, ki je 1. junija praznoval 75. rojstni dan. Žal je bobnar Charlie Watts 24. avgusta lani umrl, star je bil 80 let.

Nastali so takrat, kot Beatli

Legendarno britansko skupino je leta 1962 ustanovil Brian Jones; poleg njega so jo sestavljali Jagger, Richards, Watts in Bill Wyman. Vendar pa menedžer Andrew Loog Oldham Jonesa ni prenašal, imela sta številne konflikte. Leta 1969 so Jonesu, ki je imel velike težave z drogami, pokazali vrata; komaj mesec dni pozneje je utonil v svojem bazenu, star 27 let.

The Rolling Stones so bili kontroverzni vse od svojega začetka. Njihov zvok je bil trd in »umazan«, njihova besedila provokativna in včasih opolzka, njihovo zasebno življenje je bilo divje. Živeli so slogan »Sex, Drugs & Rock’n’roll«, preden se je ta sploh pojavil. Morda drži teorija, da so si tak imidž tudi načrtno gradili, in sicer predvsem zato, da bi bili čim bolj drugačni od slavne skupine The Beatles (tudi ta je nastala leta 1962), s  katero jih še danes mnogi primerjajo, čeprav je že dolgo več ni (njen zadnji album je izšel leta 1970).

Še vedno zvenijo sodobno

(Foto: EPA/Mariscal)

V 60 letih se seveda zgodi ogromno stvari in tudi »kotaleči se kamni« so marsikaj doživeli in preživeli. Z leti so bili tudi prisiljeni spremeniti življenjski slog in iz zgoraj omenjenega slogana bolj kot ne črtati droge in seks. Vedno bolj jasno je postajalo, da razumejo sistem, v katerem živimo, in da jim denar ne smrdi, kar pa njihove priljubljenosti nikoli ni zares ogrozilo. V svojem edinstvenem glasbenem izrazu še vedno znajo »prodajati« uporništvo, še vedno očarajo s svojo nonšalantnostjo in neverjetno energijo. Najbolj nenavadno pa je to, da vedno zvenijo sodobno – pač niso eden tistih bendov, ki na stara leta hočejo še kaj zaslužiti na račun pretekle slave. »Seveda smo imeli vzpone in padce. A na koncu smo vedno ugotovili, da smo skupaj bolj ustvarjalni,« pravi Keith Richards.

Turneja »Sixty«

V začetku junija so začeli evropsko turnejo »Sixty«, ki je posvečena njihovi 60-letnici. Prvi koncert v Madridu (1. junija) je požel same slavospeve, na stadionu Wanda Metropolitano se je zbralo okoli 53.000 oboževalcev. Koncert so posvetili Charlieju Woodsu, ki ga je na bobnih nadomestil Steve Jordan, s pesmijo »Gimme Shelter« pa so se poklonili tudi Ukrajini – na zaslonu se je prikazala ukrajinska zastava in zatem podobe uničenih ukrajinskih mest.

Turneja »Sixty« vključuje 14 koncertov po evropskih mestih: poleg Madrida še München, Liverpool, Amsterdam, Bern, Milano, London, Bruselj, Dunaj, Pariz in Stockholm. Slovencem bo najbliže koncert na Dunaju, ki bo 15. julija.

Deli na omrežjih