25.4 C
Ljubljana
14. julija, 2024

Nič ruskega na zahodnih odrih; zvezde z Zahoda odpovedujejo koncerte

Deli na omrežjih

Zahodni glasbeniki kot po tekočem traku odpovedujejo nastope, ki so kakor koli povezani z Rusijo. Ruski umetniki in kulturniki pa so tarča hudih restrikcij v smislu preklica kulture.

Ruska agresija nad Ukrajino je v nekaj dneh pripeljala do korenitih političnih, družbenih in kulturnih sprememb v Evropi. Predvsem se rusko prebivalstvo in gospodarstvo soočata s tako imenovanim preklicem kulture (»cancel culture«) po vsem svetu. Umetniki in umetniške ustanove so se množično angažirali, da čim prej odstranijo projekte, povezane z vlado v Moskvi ali nasploh z Rusijo. Pojav, ki je močno opazen po vsem svetu, seveda podpirajo tudi okupirani Ukrajinci; njihov minister za kulturo Oleksandr Tkačenko je pozval k strogim sankcijam proti ruski kulturni produkciji. V izjavi poziva, da je treba projekte, pri katerih sodeluje ruska vlada, nemudoma preklicati in začasno prekiniti delovanje mednarodnih ruskih centrov.

Ruski paviljon bo ostal zaprt

Čeprav se ruski umetniki srečujejo s preklici nastopov, odpovedjo pogodb, prepovedjo nastopov in številnimi drugimi sankcijami, ki omejujejo njihovo delo, jih je velika večina stopila na stran Ukrajincev. Med njimi sta tudi ruska umetnika Aleksandra Suhareva in Kiril Savčenkov, ki sta sporočila, da letos ne bodo prispevali k ruskemu paviljonu na Beneškem bienalu. »Posledično bo ruski paviljon ostal zaprt. Ni prostora za umetnost, ko civilisti umirajo pod ognjem raket, ko se državljani Ukrajine skrivajo v zakloniščih, ko so ruski protestniki proti vojni utišani,« so sporočili na družbenih omrežjih.

Zvezde z Zahoda odpovedujejo koncerte

Na drugi strani pa kot po tekočem traku zahodni umetniki odpovedujejo napovedane nastope na ruskih tleh. Denimo skupina Imagine Dragons naj bi v Rusiji in Ukrajini nastopila junija, a je ob tragičnih dogodkih sporočila svojo odločitev, da odpove vse nastope. »Glede na nedavne dogodke z žalostjo sporočamo, da so naši nastopi v Rusiji in Ukrajini do nadaljnjega odpovedani. Naše misli so z Ukrajino in vsemi drugimi, ki trpijo zaradi te nepotrebne vojne,« se glasi izjava skupine.

Podobno so se odločili tudi pankrokerji Green Day. »S težkim srcem v luči trenutnih dogodkov menimo, da moramo odpovedati naš prihajajoči nastop v Moskvi na stadionu Spartak,« so zapisali. »Zavedamo se, da ta trenutek ne gre za stadionske rokšove, gre za veliko več. Vemo pa tudi, da je rokenrol za vedno in prepričani smo, da bo čas in prostor, ko se v prihodnosti vrnemo,« nadaljujejo.

Louis Tomlinson je na Twitterju sporočil, da so koncerti turneje v Moskvi in Kijevu prestavljeni. »Zaradi nedavnih dogodkov v Ukrajini moram z žalostjo sporočiti, da so moje turneje v Moskvi in Kijevu do nadaljnjega odpovedane. Varnost mojih oboževalcev je moja prednostna naloga in moje misli so namenjene prebivalcem Ukrajine in vsem tistim, ki trpijo zaradi te nepotrebne vojne,« je dejal nekdanji član fantovske skupine One Direction.

Indie pop trio AJR so z žalostjo sporočili, da so njihovi prihajajoči nastopi v Rusiji odpovedani in da so prizadeti zaradi »kriminalnega vedenja« Rusije. »Hvala našim ruskim navijačem, ki nasprotujejo neizzvanemu in kriminalnemu vedenju svoje države. Naša srca so z ljudmi Ukrajine. Na tej točki je najboljše, kar lahko storite, deliti TOČNE informacije,« so pozvali oboževalce.

Tudi predstavnik Erica Claptona je sporočil, da so odpovedani vsi koncerti v Sankt Peterburgu in Moskvi, koncerti pa ne bodo prestavljeni.

Deli na omrežjih