20.2 C
Ljubljana
24. julija, 2024

Novo priznanje za Taylor Swift: V Nashvillu so jo imenovali za avtorico desetletja!

Deli na omrežjih

Ameriška popzvezdnica Taylor Swift, ki se spogleduje z različnimi žanri, tudi s kantrijem, je nagrad in nazivov že navajena, a zadnje priznanje res ni od muh.

Ameriška glasbenica Taylor Swift je 20. septembra prejela nagrado za najboljšo avtorico-umetnico desetletja, ki ji jo je podelilo mednarodno združenje avtorjev pesmi iz Nashvilla (Nashville Songwriters Association International). Tako je 32-letnica postala prva avtorica, ki je dobila to prestižno nagrado, doslej so jo namreč prejeli le moški avtorji.

Taylor Swift (Foto: EPA/Nina Prommer)

»Za oboževalce in najhujše kritike«

Na slovesnosti v Tennesseeju je imela 13-minutni zahvalni govor, v katerem je dejala, da ne more povedati, kako lepo se počuti ob prejemu »te čudovite nagrade za desetletje dela«. »Ker, kot jaz to vidim, ta nagrada slavi vrhunce trenutkov. Izzive. Odložene rokavice. Albume, na katere sem ponosna. Zmage. Srečo in smolo. Glasne, sramotne napake in okrevanja po njih ter lekcije, ki sem se jih naučila. /…/ Ta nagrada je namenjena moji družini, soavtorjem in ekipi. Mojim prijateljem in najbolj gorečim oboževalcem pa tudi najhujšim kritikom in vsem, ki so vstopili v moje življenje ali ga zapustili. Ker ko gre za moje ustvarjanje in življenje, so mi vsi pomembni.« Nato je izvedlo 10-minustno različico svoje uspešnice »All Too Well«. In seveda požela velik aplavz.

Kmalu novi album

Taylor Swift je bila že leta 2019 imenovana za prvo Billboardovo »žensko desetletja«, pa tudi sicer je prejela že ogromno nagrad in priznanj, med njimi 11 grammyjev. Zaslovela je že pri svojih 17 letih, ko je leta 2006 izdala prvo pesem »Tim McGraw« in za tem še prvi album, ki ga je poimenovala po sebi, novembra 2008 je izdala album Fearless z glavno uspešnico »Love Story«. Oba albuma sta bila med najbolje prodajanimi v ZDA, Fearless pa je pristal tudi na vrhu lestvice Billboard 200, kjer je ostal kar enajst zaporednih tednov. Taylor Swift je do zdaj izdala devet studijskih albumov in lani novi verziji dveh ‘starih’: Fearless (Taylor’s Version) in Red (Taylor’s Version). Njen novi studijski album z naslovom Midnights bo izšel 21. oktobra. Nihče ne dvomi, da bo tudi ta zelo uspešen, Swiftova je namreč ena najbolje prodajanih glasbenic na svetu. Po letošnji oceni Forbesa njeno neto premoženje znaša 570 milijonov dolarjev.

Dvigovanje prahu

V mlajših letih (Foto: Wikipedia/Minds Eye)

Rodila se je v Pensilvaniji, v premožni družini; njen oče Scott Kingsley Swift je bil borzni posrednik za Merrill Lynch, mati Andrea Gardner Swift (rojena Finlay) pa je bila vodja marketinga vzajemnih skladov, preden se je odločila ostati doma. Taylor ima še mlajšega brata Austina, ki je igralec. Ker je torej izhajala iz privilegirane družine, so jo mnogi imeli za razvajeno frkljo, a njeno ustvarjanje je vseeno očaralo širše množice že v času, ko je bila še najstnica. V svojih osebnoizpovednih pesmih je pogosto »obračunavala« s konkretnimi ljudmi okrog sebe, denimo s svojimi bivšimi, kar je dvigovalo veliko prahu. Zdaj se je zresnila in svojo zasebnost skrbno čuva; že šest let je v zvezi z britanskim igralcem Joejem Alvinom, s katerim sta menda zaročena.

Deli na omrežjih