18.6 C
Ljubljana
4. oktobra, 2022

Praznovanje 70-letnice Slovenskega okteta: zamenjalo se je že več kot 40 pevcev!

Deli na omrežjih

Okrogli jubilej je Slovenski oktet proslavil z gala koncertom v ljubljanskih Križankah, na katerem je navdušil z najlepšimi skladbami iz zakladnice slovenske glasbe.

Na jubilejnem gala koncertu v Križankah, ki je bil del Ljubljana festivala, so obiskovalce navdušili z najlepšimi skladbami iz zakladnice slovenske ljudske in umetne glasbe, med njimi z deli Vinka Vodopivca, Petra Jereba, Antona Foersterja, Uroša Kreka, Lojzeta Lebiča, Rudija Bučarja in drugih avtorjev. Veliko od teh so jih v svojem dolgoletnem delovanju ponesli tudi v tujino.

Slovenski oktet (Foto: STA/Jure Makovec)

Pobudo so dali slovenski izseljenci

Slovenski oktet velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel, njegovo poslanstvo je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe. Oktet je nastal na pobudo slovenskih izseljencev v Združenih državah Amerike, ki so želeli svojo slovensko zavest utrjevati in plemenititi z domačo pesmijo. Ministrstvo za kulturo je 27. septembra 1951 v sodelovanju s Slovensko izseljensko matico v prostorih Slovenske filharmonije v Ljubljani izvedlo avdicijo, na kateri so izbrali zasedbo v sestavi Janez Lipušček, Gašper Dermota, Marij Kogoj, Božo Grošelj, Roman Petrovčič, Tone Kozlevčar, Tone Petrovčič in Artur Šulc; njihov prvi umetniški vodja je bil Janez Bole.

Slovenski oktet nekoč (Foto: Wikipedia)

Slovenski oktet danes

Vse od takrat Slovenski oktet slovensko pesem s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. Njegov repertoar je sicer zelo širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov; mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. V sedmih desetletjih se je oktet predstavil na skoraj vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

Umetniško so pevce usmerjali Janez Bole, Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in Mirko Cuderman, od leta 2008 pa ga umetniško vodi njegov član Jože Vidic. V vsem obdobju se je v oktetu zamenjalo več kot 40 pevcev, prav vsi pa so čutili izjemno predanost in pripadnost narodu, ki so ga nosili v imenu. Trenutno v njem prepevajo še Andrej Oder, Rok Ferenčak, David Jagodic, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje.

Zgled za druge

Po zgledu Slovenskega okteta je v Sloveniji in zamejstvu nastalo že več kot sto tovrstnih vokalnih zasedb. Ob dvajsetletnici delovanja (leta 1971) je oktet dal pobudo za nastanek Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, ki živi še danes.

Oktet je izdal več kot šestdeset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Leta 2007 je delovanje zasedbe v knjigi z naslovom Slovenski oktet popisal Boris Pangerc. Oktet je dobil dve Prešernovi nagradi (1957, 1964), nagrado Društva Slovenskih skladateljev (1971), Drobosnjakovo nagrado (1975), nagrado Orlanda di Lassa (1984), veliki zlati znak svobode Republike Slovenije (1996) in častno priznanje Svetovnega Slovenskega kongresa (2016).

Deli na omrežjih