24.5 C
Ljubljana
20. maja, 2024

Raziskava: Le 6 odstotkov obiskovalcev koncertov ne bi obiskalo prizorišča zaradi pogoja PCT

Deli na omrežjih

Raziskovalno podjetje na področju glasbe in zabave MusicWatch je nedavno opravilo raziskavo koncertne industrije v povezavi s koronavirusnimi ukrepi in pogoji PCT. Rezultati kažejo, da stroge ukrepe na koncertnih prizoriščih podpirata dva od treh obiskovalcev. 67 odstotkov obiskovalcev meni, da bi morala prizorišča uveljaviti zahteve v zvezi z maskami, dokazilom o cepljenju ali negativnem testu na novi koronavirus.

Ugotovitve spodbudne za koncertno industrijo

Ugotovitve so olajšanje za številne lastnike prizorišč in koncertne promotorje, ki so se v začetku tega leta spraševali, ali naj uvedejo stroge protikoronske ukrepe ali ne. Ko so se spomladi in poleti znova začeli koncerti, je velika večina prizorišč zahtevala pogoj PCT, kar je bilo tudi navodilo države. Pri MusicWatch, kjer so anketirali 753 aktivnih poslušalcev glasbe in obiskovalcev koncertov, so tudi ugotovili, da le 6 odstotkov vprašanih ne bi hodilo na prizorišče, kjer obstajajo varnostne zahteve covida-19. Le 15 odstotkov oboževalcev je dejalo, da bi bili zadovoljni, če bi obiskovalci uporabljali »zdravo pamet« glede zahtev cepljenja in uporabo mask za koncerte v zaprtih prostorih.

Obiskovalci koncertov v veliki meri cepljeni

Po podatkih MusicWatcha je bilo 70 odstotkov anketiranih, starih od 13 do 65 let, že cepljenih in pripravljenih na obisk koncertov. Obiskovalci koncertov, ki so se udeležili vsaj enega koncerta od leta 2019 do danes, pa so cepljeni v 80 odstotkih. Študija trdi, da bodo starejši ljubitelji glasbe bolj verjetno želeli več varnostnih protokolov – tako uporabo mask kot dokazila o cepljenju ali negativne teste.

Peščica ukrepom nasprotuje

Medtem pa necepljeni obiskovalci koncertov veliko manj podpirajo varnostne zahteve za preprečevanje okužb. Od necepljenih oboževalcev – teh je le 20 odstotkov med vsemi anketiranimi –, ki se v prihodnosti ne nameravajo cepiti, jih 29 odstotkov ne bi šlo na prizorišče, kjer je bili zahtevani določeni pogoji in omejitve, le 27 odstotkov pa jih meni, da so ukrepi dobra ideja.

Zahteve po cepljenosti vse pogostejše

Zahteve po cepljenosti so po svetu vse večje, v ZDA sicer temu trendu sledijo dosti hitreje in dosledno kot v evropskih državah. Avgusta so v New Yorku sprejeli, da bo s septembrom za obisk zaprtih prostorov obvezno dokazilo o cepljenosti. Dokazilo o prebolelosti ali negativnem testu ne pride v poštev. Temu so sledili še v San Franciscu, Los Angelesu in Seattlu ter več manjših mestih po državi. Tako se lahko koncertov in glasbenih prireditev udeležujejo samo ljudje, ki so prejeli najmanj en odmerek cepiva. Izvajanje varnostnih zahtev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa je stvar, ki jo lahko kdorkoli naredi, da skrbi za ljudi okrog sebe, menijo pri MusicWatch.

Deli na omrežjih