15.2 C
Ljubljana
21. maja, 2024

Skupina Lord Huron z novim albumom Long Lost presegla vsa pričakovanja!

Deli na omrežjih

Alternativni rokerji Lord Huron so 21. maja letos izdali nov album Long Lost, s katerim so presegli vsa pričakovanja. S četrtim albumom so se, po množici navdušenih novinarskih kritik, prvič uvrstili na prvo mesto Billboardove lestvice ameriških/folk albumov.

Na kratko o skupini; Lord Huron je ameriška indie rock skupina iz Los Angelesa, sestavljena iz štirih članov, in sicer pevca Bena Schneiderja, kitarista Toma Renauda, basista Miguela Brisenoja in bobnarja Marka Barryja. Relativno mlada skupina je nastala leta 2010, prvenec Lonesome Dreams pa so izdali leta 2012. Lord Huron v melodijah kombinira elemente folk roka, rokenrola in popa. Skupine, s katerimi jih kritiki največkrat primerjajo, so the Band, My Morning Jacket, Fleet Foxes in Neil Young.

Album je vrhunec njihove kariere

Kritiki so Long Lost, četrti studijski album losangeleške skupine Lord Huron, pozdravili kot njihov vrhunec enajstletne kariere. Roisin O’Connor jim je v časniku The Independent podelila pet zvezdic in zapisala, da je album »tisto, kar bi dobili, če bi Fleet Foxes postavili na prašno ravnino in dodali razgiban pogled na Divji zahod. Gre za album, prepojen z odmevnim klasičnim vintage zvokom, zgrajen na natančnih aranžmajih in mojstrskem, elegičnem pripovedovanju zgodb«.

Gonilo skupine v smislu glavnega pisca glasbe in besedila je frontman Ben Schneider. Po začetkih samostojnega ustvarjanja v rojstnem Michiganu ter po končanem študiju v Michiganu in Franciji se je njegova pot do skupine Lord Huron začela v Los Angelesu. Sprva je bil to solo projekt, navdih za ime pa je črpal iz jezera Lake Huron, ki ga je kot mladenič obiskoval. Prvi EP je posnel povsem sam in k projektu počasi dodajal glasbenike, ki so mu pomagali pri nastopih v živo, solo projekt se je s tem postopoma razvijal v glasbeno skupino. »Njegova glasba – začenši z dvema EP, ki ju je posnel sam leta 2010, leta 2012 pa s polno skupino predstavil album Lonesome Dreams – ima odločno kinematografski pridih, močan glede razpoloženja in vznemirljivih podob. Lord Huron spomni na visoko samoten zvok predhodnikov, kot so the Band, Neil Young in kasnejši My Morning Jacket ter Fleet Foxes. »Schneiderjeve pesmi, polne hrepenenja, se popolnoma prilegajo utripajočim aranžmajem,« je zapisal Mark Richardson za Wall Street Journal. Kinematografski pridih je k njihovi glasbi pritegnil številne filmske in televizijske producente. Skladba The Night We Met iz albuma Strange Trails (2015) je, potem ko je bila vključena v Netflixovo najstniško dramo 13 Reasons Why, na pretočni platformi dosegla več kot 700 milijonov predvajanj.

Vstop v bujno in privlačno pokrajino

V primerjavi z albumom Vide Noir iz leta 2018 ima Long Lost lažji pridih. Album se konča z nečim novim, česar še nismo slišali pri tej skupini – to je 14-minutna ambientalna inštrumentalna skladba. Skladba popelje globlje v svet te plošče, preden vas spusti nazaj v vsakdanjo resničnost, kjer so se obvestila pametnega telefona že nabrala, vsakodnevne tesnobe pa že čakajo na vas. Vrlina Long Lost je, da vas za eno uro oddalji od vsega tega. To je način, da pritisnete ‘premor’ in dovolite, da vaš um vstopi v bujno in privlačno pokrajino, kjer se izkaže, da je gospod Schneider izvrsten vodnik,« sklene Richardson.

 

Deli na omrežjih