13.5 C
Ljubljana
23. maja, 2024

Talibani preganjajo in pobijajo glasbenike; ti v strahu za življenje bežijo iz države

Deli na omrežjih

S talibansko okupacijo Kabula je v Afganistanu umrla tudi glasba. Novi nedemokratični režim v tej državi je v preteklosti že imel uničujoč vpliv na lokalno glasbo. Tokrat glasbeniki v strahu za svoje življenje spet bežijo iz države.

Prejšnji mesec so talibani izvlekli glasbenika Fawada Andarabija iz njegovega doma severno od Kabula in ga ubili, so poročali mednarodni mediji, kar je zastrašujoče za vse afganistanske glasbenike in njihove družine. »Šokirani smo in strah nas je, kaj se bo z nami zgodilo,« je za Billboard dejal 26-letni glasbenik Faisal, ki je v strašanskih okoliščinah pobegnil s svojega doma v Kabulu. »Ne vemo, ali bomo jutri živi ali ne.« Ko so talibani zasedli Kabul, so Faisal in njegovi glasbeni kolegi zaklenili inštrumente v skladišče in vsak zase s svojimi družinami pobegnili na začasne varne lokacije, dokler se ne pokaže prva možnost za beg iz države.

Uničenega več kot 20 let razvoja

Talibanski protidemokratični režim, ki je prejšnji mesec znova prevzel nadzor nad državo, potem ko so ZDA končale dvajsetletno vojno v Afganistanu in začele umikati čete iz regije, je že imel uničujoč vpliv na lokalno glasbo. Več kot dve desetletji so afganistanski glasbeniki počasi razvijali skupine in orkestre ter glasbo nasploh; od klasičnih in tradicionalnih glasbenih šol do resničnostnih televizijskih oddaj glasbenih talentov Afghan Star ter koncertnih festivalov in koncertov različnih žanrov, kot so hip-hop, hard rock, black metal in drugi.

Glasba je v islamu prepovedana

Talibani, ki so prepovedovali glasbo, ko so vladali državi od leta 1996 do 2001, so se že vrnili k zakonom izpred dveh desetletij in spet prepovedali glasbo v živo. Glasba je v islamu prepovedana. Ko je režim prevzel oblast leta 1996, so bili glasbeni inštrumenti uničeni, prav tako tudi kasete. Talibani so na glasbo gledali kot na greh, preganjali so tudi glasbenike, mnogi so se morali skrivati. Zdaj vsega tega, kar je sestavljalo in gradilo afganistansko glasbeno sceno pred okupacijo talibanov, ni več. Tudi na porokah – tu in tam se kakšna še priredi –, so nehali najemati skupine v živo in so se večinoma preselili v zaprte prostore. Namesto glasbe v živo sedaj posnete pesmi tiho predvajajo prek navadnih računalniških zvočnikov.

Glasbeniki kot sovražniki režima

»Izgubili smo domove, službe, vse …« je za Billboard dejal Metal Sam, ustanovitelj afganistanske skupine Rig Veda, ki je že v prvih dneh talibanske okupacije pobegnil iz Kabula. »Moja glasbena kariera je končana.« Tako kot Faisal živi na nerazkritem mestu in čaka na odobritev letov, da bo lahko pobegnil iz države. Ta čas lokalni umetniki spadajo v isto kategorijo kot lokalni politiki in Afganistanci, ki so sodelovali s prejšnjo oblastjo ali Američani – talibani nanje gledajo kot na sovražnike. Državljani ZDA in nekateri ogroženi Afganistanci so lahko državo zapustili po zraku, a talibani v zadnjih dneh menda niso dovolili letalskih poletov.

Deli na omrežjih