21.2 C
Ljubljana
19. maja, 2024

Vedno več glasbenikov zahteva, da so obiskovalci na njihovih koncertih cepljeni

Deli na omrežjih

Cepljenost postaja norma tudi v svetu glasbe. Vedno več glasbenikov zahteva, da so obiskovalci na njihovih koncertih cepljeni.

Življenje anticepilca postaja iz dneva v dan težje; poleg vrste omejitev, kot so potovanja, obiski restavracij, galerij in številnih drugih zaprtih javnih prostorov, bodo nasprotniki cepljenja, kot kaže, ostali še pred vrati koncertnih prizorišč, o čemer smo že pisali. Različica delta se naglo širi po vsem svetu, ob tem pa vse več glasbenikov zahteva, da obiskovalci njihovih koncertov predložijo dokazilo o cepljenosti. Denimo skupina The Killers zahteva, da imajo oboževalci dokazilo o cepljenosti ali prebolelosti, organizator in promotor koncertov AEG Live pa vztraja, da je vstop na koncertna prizorišča dovoljen le cepljenim.

Na koncert Harryja Stylesa le cepljeni

Eden zadnjih, ki se je odločil za to potezo, je Harry Styles. Na Instagramu je zapisal: »Veselimo se vseh ob vrnitvi na turnejo! Prosimo, vedite, da bo naša ekipa sprejela vse mogoče varnostne ukrepe, da se zaščitimo, da bomo lahko omogočili koncert vsem, ki se ga želite udeležiti, in vas prosimo, da storite enako.« Styles je dodal, da bodo zaradi zdravja in varnosti vseh vsi imetniki vstopnic morali predložiti dokaz o popolnem cepljenju proti covidu-19 ali dokaz o negativnem testu na covid-19. Oboževalci bodo morali na vnovič načrtovani turneji nositi maske znotraj prizorišč, prizorišča v New Yorku in San Joseju pa bodo sprejela le dokazila o cepljenju.

Tame Impala direktno poziva k cepljenju

Prihajajoča turneja Tame Impale po Združenih državah ima strogo pravilo za vstop – poleg vstopnice seveda še dokaz o cepljenju ali negativen test. Mojster psihadeličnega popa Kevin Parker je na družbenih omrežjih predstavil svoje poglede na zdravstveno krizo in kako jo je najbolje obvladati za normalizacijo dogodkov v živo. »Moje prepričanje o tej zadevi je tesno povezano z besedo znanosti, to je, da cepivo nedvomno pomaga pri preprečevanju resnih bolezni in smrti zaradi covida 19,« pojasnjuje. »Če to ni vaš pogled, vas pozivam, da znova premislite.« Avstralski maestro še dodaja, da je o tem s svojimi sodelavci veliko govoril. »Zadnja stvar, ki jo želim narediti, pa je, da ljudi razdelim glede na to, v kaj verjamejo in v kaj ne verjamejo. A zdaj ni čas, da bi vse ogrožali le zaradi tega, da bomo prijazni in razumljivi.«

Parker je dodobra izkusil odpovedane turneje, prestavljene in nato spet odpovedane. Večkrat nagrajeni glasbenik je turnejo The Slow Rush sicer načrtoval aprila 2020, nato je bila prestavljena na december 2020, a je bila spet odpovedana. Za zdaj še velja, da se bo ta začela pozno jeseni letos, a glede na slabšanje epidemiološkega stanja je Parker upravičeno zelo zaskrbljen.

»Še vedno je čas, da se pred večino koncertov polno cepite,« piše Parker. »Zato pohitite, če ste odlašali.« Mimogrede, po izidu albuma The Slow Rush 14. februarja lani se je Tame Impala zavihtel na prvo mesto glasbenih lestvic v Avstraliji in se uvrstil na tretje mesto v ZDA in v Veliki Britaniji, kar je najvišja uvrstitev v njegovi glasbeni karieri. Album je bil tudi na prvem mestu na Billboardovi lestvici najboljših rokalbumov.

Deli na omrežjih