0.7 C
Ljubljana
14. decembra, 2024

Germknödel – avstrijski kvašen cmok s slivovim džemom in posebno noto

Deli na omrežjih

Germknödel – avstrijski kvašen cmok s slivovim džemom – je sladica, ki sem jo pripravljala prvič, zato sem se seznanila s klasičnimi recepti, a na koncu za pripravo izbrala malo po moje prilagojen recept. Saj veste, kot potica ali štruklji. Osnoven recept je vsem že dobro poznan, vsaka gospodinja pa doda svojo noto.

Germknödel (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo:
– za kvasec: 15 g svežega kvasa, 5 g sladkorja, 120 ml toplega mleka
– za testo: 250 g univerzalne moke, 35 g sladkorja, naribano lupinico 1 bio limone, 30 g stopljenega masla, 1 jajce L, 5 g vanilijevega ekstrakta, ščepec soli
– za nadev: suhe slive, slivov džem, rum
– za vanilijevo kremo: 2 rumenjaka, 50 g sladkorja v prahu, 8 g jedilnega škroba, 10 ml vanilijevega ekstrata, 200 ml tekoče smetane za stepanje, 250 ml mleka
– za posip: 2 jušni žlici makovih semen, 1 jušno žlica sladkorja v prahu

Priprava:

  1. Najprej segrejemo mleko.
  2. V skodelico nadrobimo svež kvas, dodamo sladkor ter prelijemo s toplim mlekom.
  3. V skledi zamešamo presejano moko, sladkor, naribano limonino lupinico in sol.
  4. V sredino sestavin naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec.
  5. Dodamo še jajce, vanilijev ekstrakt ter stopljeno maslo.
  6. Vse sestavine dobro premešamo, da nastane lepljiva zmes.
  7. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo, da testo na toplem vzhaja 1 uro oziroma toliko, da se podvoji volumen.
  8. Medtem pripravimo nadev. Zamešamo 4 jušne žlice slivovega džema z 1 jušno žlico ruma. Rum uporabimo po želji, prav tako so okusni samo z džemom.
  9. Ko testo podvoji volumen, ga na pomokani delovni površini še enkrat na hitro pregnetemo in razdelimo na 4 enake dele. Lahko pa testo razdelimo na 6 enakih delov, če želimo malo manjše cmoke.
  10. Vsak del posebej oblikujemo v kroglo, ki jo potlačimo na debelino 1 cm.
  11. Na sredino vsakega kosa testa damo po 1 jušno žlico nadeva ter 1 suho slivo.
  12. Robove sprimemo skupaj, kot za buhtlje. Med dlanmi oblikujemo kroglo in postavimo s sprijetimi robovi na pomokano desko ter pokrijemo s krpo. Tako naj počivajo 30 minut.
  13. Pripravimo vanilijevo omako.
  14. V manjšem loncu z metlico zamešamo rumenjaka, sladkor, vanilijev ekstrakt, jedilni škrob, tekočo smetano za stepanje in mleko.
  15. Lonec postavimo na kuhališče in na zmernem ognju med nenehnim mešanjem zgostimo (približno 2 minuti naj vre, ne sme biti preveč gosto).
  16. Za posip v manjši skledici zamešamo mak in sladkor v prahu.
  17. Ko so knedli vzhajani, jih na sopari kuhamo 20 minut. Da se ne sprimejo na cedilo med kuhanjem, jih podložimo s koščki peki papirja.
  18. Kuhane predenemo na servirni krožnik, prelijemo s toplo vanilijevo omako ter posujemo z mešanico makovih semen ter sladkorja v prahu.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

 

Deli na omrežjih