Jesen je čas, ko je na razpolago veliko domačih jabolk, ki so za takšne sladice najboljša, saj dajo najboljši okus. Seveda pa ne bo nič narobe, če jabolka kupite v trgovini, le pazite, da izberete tista, ki so bolj sočne vrste. Sladica je enostavna in hitra za pripravo, lahko jo zaužijete tudi še mlačno, če se vam morda pri vratih pojavijo nenapovedani gostje. Z njo boste vsekakor naredili vtis, tako za oko kot za brbončice.

Jabolčna sladica v kozarčku (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo (za 6 oseb):

za kremo: 500 ml smetane za stepanje, 250 ml mleka, 200 g kristalnega sladkorja, 75 g moke, 6 rumenjakov, 1,5 čž cimeta

za dušena jabolka: 3 jabolka (sočne sorte), 150 g rozin, pest lešnikov, 75 g masla, 4 jž medu, cimet po okusu

Iz beljakov, ki nam ostanejo, pripravimo vetrce ali mini pavlovo.

Priprava cimetove kreme:

1. V manjšem loncu z električnimi metlicami penasto umešamo rumenjake in sladkor.

2. Dodamo presejano moko in mešamo, dokler zmes ni brez grudic.

3. Prilijemo tekočo smetano za stepanje in mleko ter pristavimo na kuhališče.

4. Temperatura kuhališča naj bo srednje temperature.

5. Med nenehnim mešanjem z ročno metlico zmes zavremo in mešamo toliko časa, da se zgosti. Gostota naj bo strukture pudinga. Ugasnemo.

6. Vmešamo še cimet.

7. Pokrijemo s prozorno folijo za živila in ohladimo.

Priprava dušenih jabolk:

1. Rozine namočimo v vodi (10 minut).

2. Jabolka operemo in jim odstranimo neužitne dele. Če nas motijo olupki, jih še olupimo.

3. Narežemo jih na manjše kocke in jih 5 minut pražimo na maslu.

4. Dodamo cimet, med in odcejene rozine ter dušimo še 5–10 minut, toliko, da povre odvečna tekočina, odvisno od sorte jabolk.

5. Odstavimo in ohladimo.

Jabolčna sladica v kozarčku (Foto: Selma Bizjak)

Polnjenje kozarčkov:

1. V vsak kozarec damo 2–3 jž dušenih jabolk z rozinami.

2. Sledi par žlic cimetove kreme.

3. Zaključimo še z dodatno polno žlico dušenih jabolk z rozinami.

4. Po vrhu posujemo še polovičke lešnikov.

Prijetno sladkanje!

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.