3.4 C
Ljubljana
19. aprila, 2024

Juhuhu, sezona jurčkov je tu! Poskusite ječmen, jurčke in kraški pršut v »rižoti«!

Deli na omrežjih

Rižota iz ječmena je značilna jed naših zahodnih sosedov, Italijanov, pravijo ji »orzotto«. Jed je značilna za nam bližnjo Furlanijo Julijsko krajino, zato ni čudno, da smo jo povzeli tudi Slovenci in tako pripravljamo okusno ječmenovo rižoto. Ste jo sami že poskusili? Če je še niste, vam jo priporočam, sploh če ste ljubitelji jurčkov in kraškega pršuta, ki ga za to jed predhodno hrustljavo zapečete. Kombinacija teh treh sestavin je naravnost božanska.

Ječmen, jurčki in kraški pršut (Foto: Selma Bizjak)

Za 2 osebi potrebujemo: 140 g ječmena, 1 manjšo čebulo, 150 g jurčkov, 1–1,5 l zelenjavne jušne osnove, šopek svežega peteršilja, nekaj rezin kraškega pršuta, parmezan, sol, poper, olje, za 1 oreh masla

Priprava:

  1. Na vročem olju popražimo drobno sesekljano čebulo.
  2. Ko dobi lepo zlato rjavo barvo, dodamo jurčke. Uporabila sem zamrznjene, zato sem jih predhodno oprala pod tekočo vodo. Če imate sveže, jih seveda najprej očistite, operete in narežete.
  3. Jurčke popražimo, da iz njih izhlapi odvečna voda.
  4. Ječmen operemo pod tekočo vodo, ga rahlo osušimo in dodamo k jurčkom.
  5. Najprej ga nekaj minut pražimo, kot riž, nato ga zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
  6. Ponev, v kateri kuhamo, pokrijemo, temperaturo kuhališča zmanjšamo ter počasi dušimo.
  7. Ječmen se po navadi kuha 40–45 minut, odvisno od vrste. Vsekakor je tako pripravljen ječmen vedno bolj kompakten in trši, kot če bi ga predhodno namakali.
  8. Tik pred koncem kuhanja dodamo še tanke koščke kraškega pršuta, ki smo ga hrustljavo popekli, sesekljan sveži peteršilj ter za oreh masla. Ponev pokrijemo in pustimo nekaj minut, da se sestavine prepojijo.
  9. Kuhano ječmenovo rižoto z jurčki in pršutom postrežemo še vročo.
  10. Zraven lahko ponudimo riban parmezan.
Ječmen, jurčki in kraški pršut (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih