3.4 C
Ljubljana
8. decembra, 2022

Kremna česnova juha – s skrivnostno sestavino, ki jo največkrat zamolčijo!

Deli na omrežjih

Česen nekateri obožujemo, spet drugi se mu izogibate v velikem loku. Jaz sem ga tokrat popekla na maslu in uporabila v juhi, skupaj s krompirjem. Da je juha še bolj prefinjena sem jo obdelala s paličnim mešalnikom in nastala je kremna česnova juha. V receptu boste našli še skrivnostno sestavino, ki jo kuharji največkrat zamolčijo.

Kremna česnova juha (Foto: Selma Bizjak)

Za 4 jušne skodelice potrebujemo:

1 večjo glavo česna (10–12 strokov), 2 krompirja, 1,2 litra zelenjavne jušne osnove, rezino masla, sol, 1 dl tekoče smetane za stepanje, šopek svežega peteršilja

Priprava:

  1. Krompir olupimo, ga narežemo na manjše kocke in v slanem kropu skuhamo do mehkega.
  2. Stroke česna olupimo in popražimo na raztopljenem maslu. Ko se stroki česna rahlo obarvajo, zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Kuhamo 15 minut, da se česen zmehča.
  3. Kuhan krompir odcedimo in ga dodamo v lonec s česnom in jušno osnovo.
  4. Vse skupaj obdelamo v gladko juho s paličnim mešalnikom.
  5. Juho po potrebi solimo.
  6. Vmešamo še tekočo smetano za stepanje – to je tista skrivnostna sestavina, ki daje juhi bogat okus. Premešamo in odstavimo.
  7. Razdelimo v jušne skodelice.
  8. Sesekljamo svež peteršilj in ga posujemo po juhi v skodelicah.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih