Le kdo ga ne obožuje? Razen seveda tistih, ki ne marate kislega zelja. Ampak res ne veste, kaj zamujate. Ta jed je predvsem zimska, saj je jesen čas, ko se kisa zelje. Zato pred pomladjo še moj recept.

Segedin (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo:

600 g sv. mesa (stegno ali manj mastno pleče) ali govedine, 1 kg kislega zelja, olje, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 l zelenjavne jušne osnove, sol, poper, 2 jž mlete rdeče paprike, 2 manjša lovorjeva lista, ščepec kumine, kislo smetano (po želji), svež peteršilj za dekoracijo

Segedin (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Na olju ali sv. masti prepražimo 2 na drobno sesekljani čebuli.
  2. Čebulo pražimo toliko časa, da postane lepo zlato-rjava.
  3. Dodamo na kocke narezano meso, lovorjeva lista in strta stroka česna.
  4. Meso pražimo do lepe rjave barve.
  5. Nato ga posujemo z mleto rdečo papriko. Na hitro premešamo in prilijemo liter zelenjavne jušne osnove.
  6. Na zmernem ognju pokrito dušimo 1 uro, če imamo sv. meso. Vmes nekajkrat premešamo. Če smo uporabili govedino, dušimo 2–3 ure.
  7. Ko je meso zmehčano, dodamo še kislo zelje in kumino (če nas motijo zrnca kumine, izberemo kumino v prahu).
  8. Pokrito kuhamo še 20 minut.
  9. Kuhano odstavimo s kuhališča.
  10. Ko postrežemo, dodamo segedinu na sredino krožnika še jušno žlico kisle smetane in nekaj lističev svežega peteršilja za dekoracijo.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ