Po kaloričnih prazničnih jedeh in sladicah se spodobi, da januar pričnemo z bolj zdravimi jedmi. Zato sem tokrat pripravila okusno enolončnico, v katero sem poleg zelenjave dodala še malce mesa in tako pripravila jed na žlico, ki zadosti potrebam glavnega obroka.

Mesna enolončnica s svežim zeljem (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo (za 4 osebe): 400 g sv. mesa (jaz sem izbrala pleče, lahko pa uporabite tudi goveje ali piščančje), 1 čebulo, 2 stroka česna, olje, 1 manjšo glavo svežega zelja, 2–3 srednje velike korenčke (oranžne + rumene), 1 steblo stebelne zelene, 100 g stročjega fižola, skodelico rdečega fižola, 2 krompirja, svež peteršilj, 2 jž paradižnikovega koncentrata, 1 liter jušne osnove (zelenjavne ali mesne), sol, poper, svež peteršilj, od sušenih začimb pa: baziliko, origano, timijan. Po želji: 1 čž moke za zgostitev jedi

Predpriprava:

  1. Meso operemo in narežemo na manjše koščke.
  2. Čebulo sesekljamo.
  3. Česen drobno narežemo.
  4. Zelje narežemo na kvadratke in ga operemo.
  5. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje.
  6. Stebelno zeleno narežemo na kolobarje.
  7. Stročji fižol speremo pod tekočo vodo, če je zamrznjen. Drugače odstranimo del s pecljem.
  8. Krompirja olupimo in grobo naribamo (to naredimo tik preden ga dodamo v lonec).
Mesna enolončnica s svežim zeljem (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Na vroči maščobi prepražimo sesekljano čebulo, da pozlati.
  2. Dodamo na koščke narezano meso in narezan česen. Pražimo 15–20 minut, da dobi lepo rjavo barvo. Posujemo s čajno žličko moke (če želimo malo bolj gosto končno jed, lahko pa izpustimo).
  3. Rahlo solimo, popramo, dodamo paradižnikov koncentrat, na kolobarje narezano korenje. Nekaj minut pražimo.
  4. Nato dodamo na kvadratke narezano sveže zelje, stročji fižol, na kolobarje narezano stebelno zeleno in nariban krompir. Tudi to nekaj minut pražimo.
  5. Dodamo začimbe; baziliko, origano in timijan.
  6. Zalijemo z jušno osnovo, najprej dodamo ¾ litra, potem po potrebi dolivamo še preostanek.
  7. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo še rdeči fižol.
  8. Na zmerni temperaturi kuhamo 50 minut.
  9. Kuhano odstavimo in pustimo 10–15 minut.
  10. Postrežemo posuto s sveže sesekljanim peteršiljem.

Enolončnico lahko pripravimo z različnimi jušnimi osnovami: zelenjavno ali mesno (svinjina, govedina, perutnina). Uporabimo lahko koščke mesa ali mleto meso.

Enolončnici lahko proti koncu vkuhamo riž ali jušne testenine, če želimo bolj konkretno jed.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.