10.9 C
Ljubljana
24. maja, 2024

»Nacufana« govedina s pire krompirjem

Deli na omrežjih

V originalu je to »Pulled« oziroma «Shredded Beef« in jo bolje poznamo iz različnih burgerjev. Nikakor pa ni to edini način, kako jo lahko postrežemo. Meni se goveje meso odlično poda s pire krompirjem.

Nacufana govedina s pire krompirjem (Foto: Selma Bizjak)

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g govedine (pleče), olje, sol, poper v zrnju, 4 srednje velike korenčke, 2 rdeči čebuli, 400 g krompirja, rezino masla, mleko

Nacufana govedina s pire krompirjem (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Večer preden bomo govedino pekli, jo mariniramo v olju, dodamo poper v zrnju.
  2. Posodo z mesom v marinadi pokrijemo in postavimo v hladilnik.
  3. Pol uro pred pečenjem mesa le-to vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi.
  4. V večji lonec prilijemo olje od marinade in ga segrejemo.
  5. Ko je vroče, dodamo meso in ga z vseh strani na hitro rjavo opečemo.
  6. Ko je meso lepo zapečeno z vseh strani, ga še solimo.
  7. Temperaturo kuhališča zmanjšamo na minimum, v lonec na dno (nikoli na meso!) kapnemo par kapljic vode in pokrijemo.
  8. Meso počasi pečemo približno 3 ure. Vmes po kapljicah prilivamo vodo, da se meso počasi mehča.
  9. Pol ure pred koncem pečenja dodamo še korenček in čebulo ter rahlo solimo.
  10. V slanem kropu skuhamo olupljen krompir in pripravimo pire – odcejen krompir pretlačimo, dodamo rezino masla in mleko ter premešamo.
  11. Ko je meso pečeno, iz lonca umaknemo korenček in čebulo. Meso z vilicami »razcufamo«.
  12. Na servirne krožnike damo najprej pire krompir, nanj damo »nacufano« govedino, korenček in čebulo.
  13. Vse skupaj posujemo še s sesekljanim svežim peteršiljem.
    Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih