13.5 C
Ljubljana
19. aprila, 2024

Naše none so jo vzele za svojo: Frtalja s paradižniki, sirom in svežo baziliko

Deli na omrežjih

Na Primorskem je frtalja vsem dobro poznana narodna jed, ki sicer izvira iz Furlanije čez mejo. Pa vendar so jo naše none vzele za svojo in tako je dobila mesto narodne jedi na Primorskem. Gre za jajčno jed, ki je nekje med omleto in palačinko.

Frtalja s paradižniki, sirom in svežo baziliko (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo: 4 jajca, 1 dl mleka, 2 zvrhani jž moke,  50 g naribanega sira (uporabila sem mešanico sira cheddar in parmezana), 10–12 češnjevih paradižnikov, liste sveže bazilike, sol, poper, olje (sončnično ali oljčno)

Priprava:

  1. V posodi z metlicami razžvrkljamo jajca, dodamo mleko in moko ter ščepec soli in poper po okusu.
  2. V ponvi (premera 20–22 cm) segrejemo maščobo in dodamo najprej na kocke narezano čebulo. Ko se čebula zlato rjavo obarva, dodamo na polovico prerezane češnjeve paradižnike.
  3. V jajčno maso dodamo oprane in osušene lističe bazilike, ki smo jih predhodno natrgali, ter grobo nariban sir.
  4. Sestavine v ponvi dobro segrejemo in čeznje vlijemo jajčno mešanico.
  5. Frtaljo pečemo od 2–5 minut, odvisno od njene debeline.
  6. Ko robovi zakrknejo, jo s pomočjo krožnika obrnemo še na drugo stran in pečemo še približno toliko časa, kot smo pekli prejšnjo stran.
  7. Frtaljo iz ponve predenemo na servirni krožnik in takoj ponudimo.
Frtalja s paradižniki, sirom in svežo baziliko (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih