17.9 C
Ljubljana
9. oktobra, 2024

Ni poletja brez dobrot iz mladega krompirja, sploh hitro popečenega!

Deli na omrežjih

Slovenci smo veliki ljubitelji krompirjevih jedi. Sicer daleč pred vsemi prednjači pražen krompir. A poleti nadvse uživamo v dobrotah iz mladega krompirja. Še posebej okusen krompir, ki ga izkopljemo na domačem vrtu ali njivi in ga na hitro popečemo.

Pečen mlad krompir (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo: mlad krompir, olje ali svinjsko mast, mešanico Za krompir Trije kralji*, šopek svežega peteršilja, kislo smetano, oljčno olje

*začimba Za krompir Trije kralji vsebuje: morsko sol, dekstrozo, čebulo, črni poper, peteršilj in kurkumo

Priprava:

  1. Krompir operemo in ostrgamo svežo lupinico. Če je krompir bio, ga samo operemo.
  2. Narežemo ga na 1/2 cm rezine, ga še enkrat operemo pod tekočo mrzlo vodo ter obrišemo do suhega.
  3. V ognjevarni ponvi segrejemo maščobo.
  4. Ko je dovolj vroča, vanjo previdno stresemo narezan krompir.
  5. Z obeh strani ga zlato rumeno opečemo.
  6. Nato ga solimo.
  7. Pokrijemo in temperaturo kuhališča znižamo.
  8. Počasi ga dušimo 15–20 minut.
  9. Ko je pečen, ga posujemo z mešanico Za krompir Trije kralji.
  10. Dodamo še sveže sesekljan peteršilj.
  11. Če smo ljubitelji pomak, lahko na hitro pripravimo pomako iz kisle smetane, soli, oljčnega olja in sveže seskljanega peteršilja in jo ponudimo k pečenemu mlademu krompirju.
  12. Tako pripravljen krompir lahko jemo kot samostojno jed s sezonsko solato ali kot prilogo različnim mesnim jedem.
Pomaka iz kisle smetane (Foto: Selma Bizjak)

Mešanico začimb Za krompir Trije kralji lahko kupite v spletni prodajalni www.zacimbe.si. Z uporabo kode SSB15 imate pri vašem nakupu kar 15% popust!

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih