Slovenci smo veliki ljubitelji krompirjevih jedi. Sicer daleč pred vsemi prednjači pražen krompir. A poleti nadvse uživamo v dobrotah iz mladega krompirja. Še posebej okusen krompir, ki ga izkopljemo na domačem vrtu ali njivi in ga na hitro popečemo.
Potrebujemo: mlad krompir, olje ali svinjsko mast, mešanico Za krompir Trije kralji*, šopek svežega peteršilja, kislo smetano, oljčno olje
*začimba Za krompir Trije kralji vsebuje: morsko sol, dekstrozo, čebulo, črni poper, peteršilj in kurkumo
Priprava:
- Krompir operemo in ostrgamo svežo lupinico. Če je krompir bio, ga samo operemo.
- Narežemo ga na 1/2 cm rezine, ga še enkrat operemo pod tekočo mrzlo vodo ter obrišemo do suhega.
- V ognjevarni ponvi segrejemo maščobo.
- Ko je dovolj vroča, vanjo previdno stresemo narezan krompir.
- Z obeh strani ga zlato rumeno opečemo.
- Nato ga solimo.
- Pokrijemo in temperaturo kuhališča znižamo.
- Počasi ga dušimo 15–20 minut.
- Ko je pečen, ga posujemo z mešanico Za krompir Trije kralji.
- Dodamo še sveže sesekljan peteršilj.
- Če smo ljubitelji pomak, lahko na hitro pripravimo pomako iz kisle smetane, soli, oljčnega olja in sveže seskljanega peteršilja in jo ponudimo k pečenemu mlademu krompirju.
- Tako pripravljen krompir lahko jemo kot samostojno jed s sezonsko solato ali kot prilogo različnim mesnim jedem.
Mešanico začimb Za krompir Trije kralji lahko kupite v spletni prodajalni www.zacimbe.si. Z uporabo kode SSB15 imate pri vašem nakupu kar 15% popust!
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.