11.4 C
Ljubljana
26. aprila, 2024

Nonina jota s kislo repo in mlečnimi žemljicami

Deli na omrežjih

Potrebujemo:

za joto: 1 kozarec kisle repe Droga, 250 g rjavega fižola, 300 g krompirja, 1 strok česna, 100 g prekajenih rebrc, 80 g hamburške slanine, moka, 1 čajno žličko mlete rdeče paprike, olje, sol, poper, lovorjev list, paradižnikov koncentrat v tubi Droga

Nonina jota s kislo repo in mlečnimi žemljicami (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Skuhamo ga v malo slane vode.
  2. V drugem loncu skuhamo repo s strtim strokom česna.
  3. Kuhan krompir pretlačimo v vodi, v kateri se je kuhal.
  4. Repi odstranimo tretjino vode in jo prihranimo.
  5. K repi prilijemo pretlačen krompir ter dodamo fižol in prekajeno rebro. Kuhamo 20 minut.
  6. V ponvi na maščobi najprej pocvremo slanino. Ocvrto damo v lonec k repi.
  7. Pripravimo prežganje.
  8. Na vroči maščobi zarumenimo moko. Ponev odstranimo in dodamo mleto papriko ter kumino. Dobro premešamo in vlijemo k repi.
  9. Vse dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.
  10. Dodamo še lovorjev list.
  11. Popramo ter po potrebi solimo.
  12. Vse skupaj na zmerni temperaturi kuhamo še 25 minut.
Nonina jota s kislo repo in mlečnimi žemljicami (Foto: Selma Bizjak)

MLEČNE ŽEMLJICE

Testo zamesimo še preden se lotimo kuhe jote.

Potrebujemo (za 6–8 žemljic):

550 g moke, 90 g sladkorja, 50 g masla Pomurskih mlekarn, 300 ml mlačnega mleka Pomurskih mlekarn, 10 g svežega kvasa, 10 g soli, 1 jajce za premaz, bučna semena

Priprava:

  1. Iz 1 dl mlačnega mleka, žličke sladkorja, kvasa in malce moke pripravimo kvasec.
  2. Ko se aktivira, ga dodamo k presejani moki ter preostalim sestavinam.
  3. Umesimo gladko testo. Postavimo ga na toplo in pokrijemo s krpo iz blaga.
  4. Testo naj vzhaja vsaj 1 uro.
  5. Nato ga predenemo na pomokano delovno površino in razvaljamo v pravokotnik.
  6. Iz večjega pravokotnika izrežemo več manjših, ki jih potem zavijemo od enega konca proti drugemu.
  7. Tako pripravljene žemljice naj vzhajajo še 15 minut.
  8. Razžvrkljamo jajce in z njim premažemo surove žemljice.
  9. Na vsako žemljico dodamo nekaj bučnih semen.
  10. Postavimo v predogreto pečico na 180 stopinj Celzija.
  11. Pečemo 30–35 minut oziroma toliko časa, da postanejo lepe, zlato rjave barve.
  12. Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.
  13. Žemljice še mlačne ponudimo k joti.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih