21.7 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Obožujemo jih: Zapečene palačinke s skuto

Deli na omrežjih

To preprosto jed, pripravljeno iz mleka, jajc, moke in ščepca soli, obožuje (skoraj) vsak med nami. Palačinke so priljubljene tako s sladkimi kot s slanimi nadevi.

Zapečene palačinke s skuto (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo (za 3 osebe):

Za 6 palačink: 1 veliko jajce, 200 ml mleka, ščepec soli, 4 zvrhane jušne žlice moke, olje + 1 jž olja za ponev

Za nadev:  500 g nepasirane skute, 2 jušni žlici mletih lešnikov, 1 zavitek vanili sladkorja s cimetom, sladkor po želji in okusu, 1 jajce

Za preliv: 2 dl smetane za stepanje, 1 zavitek vanili sladkorja z bourbonsko vanilijo, 1 jajce

Priprava palačink:

  1. Moko presejemo, dodamo ščepec soli ter mleko in olje.
  2. Z električnimi metlicami zamešamo sestavine, nato dodamo še jajce.
  3. Stepamo toliko časa, da postane zmes gladka, brez grudic.
  4. Maso pustimo, da počiva 30 minut v hladilniku (če imamo seveda čas).
  5. Ponev premažemo z oljem in segrejemo, da se iz nje rahlo kadi.
  6. Eno za drugo spečemo palačinke. Če se nam zdi ponev premalo mastna, dodamo kapljico olja in ponev spet segrejemo.
  7. Preden v ponev vlijemo maso za palačinke, vsakič počakamo, da se dovolj segreje.

Pripravimo skutni nadev:

  1. V skledi zmešamo nepasirano skuto, mlete lešnike, vanili sladkor s cimetom, sladkor in jajce.

Pripravimo še preliv:

  1. V manjši posodi razžvrkljamo jajce in vanili sladkor z bourbonsko vanilijo.
  2. Prilijemo še tekočo smetano za stepanje in z metlicami premešamo.

Priprava nadevanih palačink:

  1. Vsako palačinko nadevamo z 2 jušnima žlicama skutne mešanice.
  2. Palačinko zavijemo in eno ob drugo postavimo v ognjevarni keramični pekač.
  3. Nadevane palačinke v pekaču prelijemo z mešanico smetane in jajc.
  4. Postavimo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200 Celzija, na srednje vodilo in pečemo 30–35 minut oziroma toliko časa, da preliv zakrkne in postanejo palačinke lepo zlato rjave.
  5. Pečene vzamemo in pečice in jih, v kolikor jih postrežemo na servirnem krožniku in ne v majhnih keramičnih pekačih za eno osebo, malce ohladimo, da nadev in preliv zakrkneta in ne uideta po krožniku.
  6. Pred serviranjem jih posujemo še s sladkorjem v prahu in po želji dodamo malce čokoladnega namaza, ki se na vročih palačinkah lepo zmehča.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih