Preproste in omamno okusne rezine s stepeno smetano in svežimi jagodami bodo zadovoljile brbončice vsakega sladokusca. Njihov videz pa bo prevzel tudi vse tiste, ki se sladic izogibajo.
Potrebujemo (za pekač mer 20 x 24–26 cm): 4 jajca, 120 g sladkorja, 100 g mehke bele moke, 1 vanili sladkor, mleko
Za nadev: 250 ml stepene smetane, 250 g jagod, 2 jž sladkorja v prahu, 1 jž grobo mletih bučnih semen
*Nasvet za stepanje smetane
Smetana, ki jo bomo stepali mora biti ohlajena na 5°C – 6°C. Stepamo jo v ozki in visoki posodi. Priporočljivo je, da sta tako posoda kot metlice stepalnika ohlajene (jaz oboje pred uporabo postavim za nekaj časa v hladilnik ali na hitro v zamrzovalnik). Smetano stepamo pri najvišji hitrosti stepalnik. Če uporabljamo ročni stepalnik, ga vrtimo vedno v isto smer.
Priprava:
- Beljake ločimo od rumenjakov.
- Iz beljakov stepemo trd sneg.
- Nato zmešamo rumenjake in sladkor. Mešamo toliko časa, da nastane puhasta zmes.
- V to puhasto zmes rumenjakov in sladkorja z lopatko narahlo vmešamo beljakov sneg.
- Nato vmešamo presejano moko ter na hitro obdelamo z električnimi metlicami.
- Zmes vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
- Pekač postavimo v predhodno ogreto pečico na 170 °C.
- Pečemo na srednjem rešetu 14–15 minut. Preverimo z lesenim nabodalcem.
- Stepemo smetano, ki ji med stepanjem dodamo sladkor v prahu. Stepeno sladko smetano postavimo v hladilnik do uporabe.
- Pečen biskvit vzamemo iz pekača, ga obrnemo na rešeto ter odstranimo peki papir.
- Biskvit popolnoma ohladimo.
- Ohlajenega prelijemo z nekaj žlicami mleka.
- Premažemo s stepeno sladko smetano ter dodamo na koščke narezane jagode.
- Sama sem dodala še užitne sveže cvetove ter užitne liofilizirane cvetove žajblja in violic.
- Pustimo nekaj ur, da se biskvit lepo napoji z mlekom.
- Narežemo na primerno velike rezine.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ