22.1 C
Ljubljana
20. maja, 2024

Polnjeni žepki iz tortilj

Deli na omrežjih

Tortilja je ena od sestavin tuje kulinarike po kateri večkrat rada posežem tudi sama. Všeč mi je, ker je sama po sebi nevtralnega okusa, ko jo pa kombiniraš z različnimi nadevi, postane okusna in slastna jed. Tokrat sem za osnovo nadeva izbrala praženo mleto meso, ki sem ga pikantno začinila. Ostale sestavine teh žepkov iz tortilje pa najdete v spodnjem receptu.

Tortilje s pikantnim praženim mletim mesom. (Foto: Selma Bizjak)

Za 4 žepke potrebujemo: 300 g mletega mesa, 1 rdeča čebula, 1 strok česna, olje, mlet čili, poper, sol, sveže mlado zelje, cheddar sir, 8 tortilj

Za roza omako: 1 lonček kisle smetane, 2 jž majoneze, 3 jž ketchupa, sol

Priprava:

  1. Na maščobi popražimo sesekljano čebulo.
  2. Dodamo mleto meso, strt strok česna in pražimo, da meso spusti vso vodo.
  3. Solimo in popramo ter počasi pražimo 20 minut. Po kapljicah prilivamo vodo.
  4. Dodamo še mlet čili. Premešamo in odstavimo.
  5. Medtem, ko se meso praži, naribamo cheddar sir, sveže zelje naribamo ali narežemo na tanke rezine, rdečo čebulo nasekljamo.
  6. Pripravimo še roza omako iz zgoraj naštetih sestavin.
  7. Iz štirih tortilj izrežemo manjše kroge (približno 3 cm manj od roba tortilje)
  8. Sledi nadevanje tortilj. Nadev naj bo takega premera kot je manjša tortilja.
  9. Najprej na vsako od štirih celih tortilj nadevamo po vrsti praženo mleto meso, riban cheddar, mlet chilli, sesekljana rdeča čebula, naribano sveže zelje in nekaj žlic roza omake.
  10. Nadev pokrijemo z izrezano tortiljo. Robove spodnje tortilje obrnemo navzgor in z njimi pokrijemo manjšo tortiljo tako, da dobimo žepek.
  11. Tako pripravimo vse štiri žepke.
  12. V ponev prilijemo par kapljic olja in jo obrišemo s papirnato brisačko.
  13. Segrejemo in na vroči popečemo polnjen žepek iz tortilj tako, da je vrhnja stran žepka, ki ima zavihek prva opečena. Previdno obrnemo in opečemo še drugo stran. Pečeno obrnemo na krožnik tako, da je na vrhu stran z zavihki.
  14. Opečemo vse štiri žepke.
  15. Zraven ponudimo roza omako.

     

    Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih