Prekmurska gibanica je tradicionalna slovenska sladica. Pred nekaj leti sem se lotila njene izdelave s strahospoštovanjem. Njen videz mi je že od nekdaj tako popoln, da o okusu niti ne govorim. In prišel je dan, ko sem se opogumila ter jo pripravila. Presenetila me je že priprava, saj je potekala gladko. In ko je bila pečena, me je presenetil tudi njen okus. Popolna. Sočna – taka, kot mora biti. Z oceno odlično jo je pohvalil tudi okuševalec iz Prekmurja, ki dobro ve, kakšen mora biti njen okus. In takrat sem si oddahnila, saj sem vedela, da bi name bila ponosna tudi moja pokojna stara mama, Prekmurka po rodu, sicer pa odlična kuharica ter gospodinja.
Za pravo, zaščiteno prekmursko gibanico sta natančno določena njena priprava in končni izgled, pa vendar jo za domačo uporabo marsikdo malce prilagodi. In tako je tudi moja prekmurska gibanica malce spremenjena oziroma prilagojena našemu okusu, spodaj je namreč brez krhkega testa. Drugače pa so upoštevana pravila tako njene višine kot vrstnega reda nadevov in okusa.
Za pekač 30 x 20 cm potrebujemo 4 različne nadeve:
MAKOV NADEV: 200 g mletega maka, 100 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 1 dl mleka
SKUTNI NADEV: 300 g puste nepasirane skute, 1,5 dl kisle smetane, 1 jajce, 3 žlice sladkorja, 2 žlici ruma
OREHOV NADEV: 200 g mletih orehov, 2 dl mleka, 120 g sladkorja, 1 vanili sladkor, 1 žlička mletega cimeta
JABOLČNI NADEV: 400 g sočnih jabolk, 4 žlice sladkorja, 1 žlička cimeta, naribana lupinica ene bio limone
Poleg tega potrebujemo še: 1 zavitek vlečenega testa, 125 g stopljenega masla, 2 žlici kisle smetane, sladkor v prahu
Priprava:
- Pekač namažemo z maslom, vanj položimo list vlečenega testa, ki ga namažemo z maslom ter takoj še en list vlečenega testa, ki ga spet namažemo.
- Nato sledijo nadevi po vrsti mak, skuta, orehi, jabolka.
- Vsak nadev se nato ponovi.
- Med vsak nadev damo po en list vlečenega testa, ki ga premažemo z maslom.
- Ko damo zadnji jabolčni nadev, pokrijemo z dvema premazanima listoma testa.
- Čez zadnjo plast vlečenega testa namažemo mešanico stopljenega masla ter dveh žlic kisle smetane.
- Pekač postavimo v prej ogreto pečico na 180°C za točno eno uro.
- Pečeno gibanico vzamemo iz pečice in jo potresemo s sladkorjem v prahu.
- Razrežemo jo popolnoma ohlajeno.
Prekmurska gibanica razvije pravi okus šele naslednji dan, ko se okusi med seboj lahko povežejo.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.