Kdo pravi, da se ne da pripraviti dobrih njokov tudi z moko brez glutena? O ja, vam povem, da se da. Pa še dobri so, in za vse tiste, ki smo intolerantni na gluten, veliko lažje prebavljivi. Uporabila sem riževo moko in uživala v zelo okusnih njokih, ki sem ji popekla na maslu. Za piko na i pa dodala sveže natrgane lističe bazilike.
Za njoke brez glutena potrebujemo: 500 g krompirja, 120 g riževe moke, 50 g krompirjevega jedilnega škroba, 1 jajce, 1 jž olja, ščepec soli
Potrebujemo še: 100 g masla, lističe sveže bazilike, riban parmezan
Priprava:
- Krompir olupimo in ga skuhamo v slanem kropu do mehkega.
- Odcedimo ga in malce ohladimo.
- Mlačen krompir pretlačimo v večjo skledo skozi sito.
- Dodamo riževo moko, jedilni škrob, krompirjev škrob, sol, olje in jajce.
- Vse skupaj obdelamo v gladko maso, iz katere oblikujemo najprej za palec debele podolgovate svaljke, nato pa iz svaljkov izrežemo enakomerno velike njoke.
- Skuhamo jih v slanem kropu.
- Kuhane odcedimo in počakamo, da se osušijo.
- Medtem v večji ponvi segrejemo maslo.
- Ko je maslo vroče, na njem popečemo njoke, da dobijo lepo zlato-rjavo skorjico.
- Operemo in osušimo sveže lističe bazilike.
- Njoke razdelimo na krožnike, dodamo nekaj masla iz ponve in lističe sveže bazilike.
- Zraven ponudimo riban parmezan.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ