11.6 C
Ljubljana
20. aprila, 2024

Preprosto in okusno sobotno kosilo: Njoki brez glutena na maslu

Deli na omrežjih

Kdo pravi, da se ne da pripraviti dobrih njokov tudi z moko brez glutena? O ja, vam povem, da se da. Pa še dobri so, in za vse tiste, ki smo intolerantni na gluten, veliko lažje prebavljivi. Uporabila sem riževo moko in uživala v zelo okusnih njokih, ki sem ji popekla na maslu. Za piko na i pa dodala sveže natrgane lističe bazilike.

Njoki brez glutena na maslu (Foto: Selma Bizjak)

Za njoke brez glutena potrebujemo: 500 g krompirja, 120 g riževe moke, 50 g krompirjevega jedilnega škroba, 1 jajce, 1 jž olja, ščepec soli

Potrebujemo še: 100 g masla, lističe sveže bazilike, riban parmezan

Priprava:

  1. Krompir olupimo in ga skuhamo v slanem kropu do mehkega.
  2. Odcedimo ga in malce ohladimo.
  3. Mlačen krompir pretlačimo v večjo skledo skozi sito.
  4. Dodamo riževo moko, jedilni škrob, krompirjev škrob, sol, olje in jajce.
  5. Vse skupaj obdelamo v gladko maso, iz katere oblikujemo najprej za palec debele podolgovate svaljke, nato pa iz svaljkov izrežemo enakomerno velike njoke.
  6. Skuhamo jih v slanem kropu.
  7. Kuhane odcedimo in počakamo, da se osušijo.
  8. Medtem v večji ponvi segrejemo maslo.
  9. Ko je maslo vroče, na njem popečemo njoke, da dobijo lepo zlato-rjavo skorjico.
  10. Operemo in osušimo sveže lističe bazilike.
  11. Njoke razdelimo na krožnike, dodamo nekaj masla iz ponve in lističe sveže bazilike.
  12. Zraven ponudimo riban parmezan.
Njoki brez glutena na maslu (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih