Tokrat slovenska tradicionalna jed na žlico, ki se v tem času prilega predvsem v gorskih kočah po napornem vzponu. Velja za samostojno jed, v kateri je po tradiciji kos suhega svinjskega mesa. To je preprosta kmečka jed, ki vsebuje veliko zelenjave in ječmena. Poleg postrežemo kos dobrega, hrustljavega kruha.

Ričet (Foto: Selma Bizjak)

Za 4–6 oseb potrebujemo: 4 pesti ješprenja, 2 korenčka, kos gomolja zelene, 3 krompirje, 1 skodelico kuhanega rjavega fižola, svež peteršilj, 1 čž paradižnikovega koncentrata, sol, poper, mešanico začimb za juho

Ričet (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Večer prej, preden bomo kuhali ričet, v vodi namočimo fižol, ki ga zjutraj skuhamo.
  2. Eno uro pred kuhanjem ričeta v vodi namočimo ješprenj.
  3. Korenček očistimo in narežemo na kolobarje ali polovičke oziroma četrtinke, kot nam bolj ustreza.
  4. Očistimo še gomolj zelene.
  5. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke.
  6. V vodo damo ješprenj, ki smo ga predhodno namakali in ga še enkrat oprali pod tekočo vodo.
  7. Dodamo suho svinjsko meso, korenček, gomolj zelene, krompir.
  8. Kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.
  9. Takrat ga 3/4 pretlačimo. Na ta način ričet zgostimo.
  10. V lonec dodamo še fižol, sesekljan svež peteršilj ter dodamo žličko paradižnikovega koncentrata.
  11. Po okusu solimo, popramo ter dodamo mešanico začimb za juho.
  12. Kuhamo še toliko časa, da se ješprenj zmehča in jed zgosti.
  13. Meso vzamemo iz kuhane enolončnice, ga narežemo na primerne kose in vrnemo v lonec.
  14. Kuhan ričet pustimo malo počivati, da se sestavine povežejo.
  15. Seveda pa je še boljši naslednji dan.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.