Tokrat slovenska tradicionalna jed na žlico, ki se v tem času prilega predvsem v gorskih kočah po napornem vzponu. Velja za samostojno jed, v kateri je po tradiciji kos suhega svinjskega mesa. To je preprosta kmečka jed, ki vsebuje veliko zelenjave in ječmena. Poleg postrežemo kos dobrega, hrustljavega kruha.
Za 4–6 oseb potrebujemo: 4 pesti ješprenja, 2 korenčka, kos gomolja zelene, 3 krompirje, 1 skodelico kuhanega rjavega fižola, svež peteršilj, 1 čž paradižnikovega koncentrata, sol, poper, mešanico začimb za juho
Priprava:
- Večer prej, preden bomo kuhali ričet, v vodi namočimo fižol, ki ga zjutraj skuhamo.
- Eno uro pred kuhanjem ričeta v vodi namočimo ješprenj.
- Korenček očistimo in narežemo na kolobarje ali polovičke oziroma četrtinke, kot nam bolj ustreza.
- Očistimo še gomolj zelene.
- Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke.
- V vodo damo ješprenj, ki smo ga predhodno namakali in ga še enkrat oprali pod tekočo vodo.
- Dodamo suho svinjsko meso, korenček, gomolj zelene, krompir.
- Kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.
- Takrat ga 3/4 pretlačimo. Na ta način ričet zgostimo.
- V lonec dodamo še fižol, sesekljan svež peteršilj ter dodamo žličko paradižnikovega koncentrata.
- Po okusu solimo, popramo ter dodamo mešanico začimb za juho.
- Kuhamo še toliko časa, da se ješprenj zmehča in jed zgosti.
- Meso vzamemo iz kuhane enolončnice, ga narežemo na primerne kose in vrnemo v lonec.
- Kuhan ričet pustimo malo počivati, da se sestavine povežejo.
- Seveda pa je še boljši naslednji dan.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.