Še ena okusna jed, ki jo lahko postrežemo tako vročo kot kasneje hladno. Ponudimo jo lahko kot glavno jed ali kot prigrizek ob gledanju televizije ali druženju s prijatelji.
Potrebujemo: 6–8 lističev kupljenega vlečenega testa, 500 g nepasirane skute, 4 jž kisle smetane, 1 jajce, pikantno paradižnikovo omako ali rdeči pesto, črne in zelene olive, sol, origano, baziliko, timijan, rožmarin, 3 cm rezino masla
Priprava:
- Pečico segrejemo na 200 °C, enakomerno gretje zgoraj/spodaj.
- V skledi zamešamo nepasirano skuto, 3 jž kisle smetane, ščepec soli in jajce.
- Črne in zelene olive narežemo na polovice ali četrtine.
- Maslo segrejemo, da postane tekoče.
- Liste vlečenega testa raztegnemo in jih premažemo s tekočim maslom.
- Po daljši stranici vsak list vlečenega testa po celi dolžini in v višini 5 cm namažemo najprej s pikantno paradižnikovo omako, nato dodamo po isti dolžini skutno mešanico, narezane olive in posujemo z mešanico začimb.
- Testo od spodaj, kjer je nadev, proti vrhu po krajšem robu zavijemo.
- Zavitek postavimo v sredino namaščenega ali s papirjem za peko obloženega okroglega pekača (premer 24 cm).
- Nadaljujemo z nadevanjem ostalih listov vlečenega testa, dokler ne porabimo sestavin.
- V pekaču vsak zavitek položimo okrog predhodnega zavitka tako, da nastane oblika polžje hišice.
- Postavimo v ogreto pečico, na srednje vodilo, in pečemo 45–50 minut.
- Pet minut preden je pečeno, vrhnjo plast premažemo z žlico kisle smetane in posujemo z mešanico začimb.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ