4.2 C
Ljubljana
20. aprila, 2024

Skutno-paradižnikov zavitek: za prste obliznit!

Deli na omrežjih

Še ena okusna jed, ki jo lahko postrežemo tako vročo kot kasneje hladno. Ponudimo jo lahko kot glavno jed ali kot prigrizek ob gledanju televizije ali druženju s prijatelji.

Skutno-paradižnikov zavitek (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo: 6–8 lističev kupljenega vlečenega testa, 500 g nepasirane skute, 4 jž kisle smetane, 1 jajce, pikantno paradižnikovo omako ali rdeči pesto, črne in zelene olive, sol, origano, baziliko, timijan, rožmarin, 3 cm rezino masla

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C, enakomerno gretje zgoraj/spodaj.
  2. V skledi zamešamo nepasirano skuto, 3 jž kisle smetane, ščepec soli in jajce.
  3. Črne in zelene olive narežemo na polovice ali četrtine.
  4. Maslo segrejemo, da postane tekoče.
  5. Liste vlečenega testa raztegnemo in jih premažemo s tekočim maslom.
  6. Po daljši stranici vsak list vlečenega testa po celi dolžini in v višini 5 cm namažemo najprej s pikantno paradižnikovo omako, nato dodamo po isti dolžini skutno mešanico, narezane olive in posujemo z mešanico začimb.
  7. Testo od spodaj, kjer je nadev, proti vrhu po krajšem robu zavijemo.
  8. Zavitek postavimo v sredino namaščenega ali s papirjem za peko obloženega okroglega pekača (premer 24 cm).
  9. Nadaljujemo z nadevanjem ostalih listov vlečenega testa, dokler ne porabimo sestavin.
  10. V pekaču vsak zavitek položimo okrog predhodnega zavitka tako, da nastane oblika polžje hišice.
  11. Postavimo v ogreto pečico, na srednje vodilo, in pečemo 45–50 minut.
  12. Pet minut preden je pečeno, vrhnjo plast premažemo z žlico kisle smetane in posujemo z mešanico začimb.
Skutno-paradižnikov zavitek (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih