24.3 C
Ljubljana
19. maja, 2024

Slovenski operni hiši v tej sezoni ponujata še pet premier: same poslastice!

Deli na omrežjih

Ljubitelji opere bodo tudi v novem letu prišli na svoj račun: ljubljanska in mariborska operna hiša bosta v prihodnjih mesecih predstavili nekaj premier, ki jih ne gre zamuditi.

Zakorakali smo v novo leto in marsikomu še zdaj v ušesih odmevajo praznični zvoki dunajskih filharmonikov ali kakšna priljubljena arija. Opera je vedno – že od 16. stoletja – imela tudi nekakšen praznični pridih, zato je ob koncu leta nekatere arije slišati iz marsikaterega zvočnika. Toda med poslušanjem opernih arij preko sodobnih nosilcev zvoka in obiskom operne predstave je velika razlika. Preplet glasbe in gledališča je nekaj posebnega, saj okupira več čutov!

(Foto: Peter Giodani)

Ljubljanska opera

V Sloveniji imamo dve operni hiši, ki se vsako sezono znova potrudita s svojim repertoarjem, ponujata priljubljene klasike pa tudi premiere. Slednjim tokrat posvečamo pozornost: kaj še bo, česa se lahko veselimo?

SNG Opera in balet Ljubljana je v repertoar sezone 2022/2023 uvrstila štiri operne premierne uprizoritve. Prva je bila oktobra, in sicer opera Richarda Straussa »Ariadna na Naksosu«, sledijo pa še opera »Italijanka v Alžiru« skladatelja Gioacchina Rossinija, zatem velika glasbena drama Giuseppeja Verdija »Trubadur«, in nato še globoko in čustveno potovanje v svet ruske literarne in glasbene romantike – »Evgenij Onjegin«.

Italijanka v Alžiru, Trubadur in Evgenij Onjegin

»Italijanka v Alžiru« je dvanajsta Rossinijeva opera, ki je bila premierno uprizorjena v gledališču San Benedetto v Benetkah 22. maja 1813 in je za skladatelja pomenila dokončni skladateljski preboj. Glasbena veseloigra v dveh dejanjih bo premiero doživela 9. februarja, gre pa za produkcijo z gledališčem Teatro Goldoni iz Livorna. V eni od glavnih vlog bo nastopila Nuška Drašček.

Premiera opere Giuseppeja Verdija »Trubadur«, ki velja za biser skladateljevega opusa, bo 23. marca. Zgodba se dogaja na začetku 15. stoletja (med eno od mnogih državljanskih vojn na Iberskem polotoku). Trubadur je opera o vojni in smrti, hkrati pa tudi opera velikih čustev in ljubezni.

In še tretja poslastica: premiera opere »Evgenij Onjegin« skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega bo predvidoma 25. maja.

(Foto: Peter Giodani)

Maribor: Don Carlo in Manon Lescaut

V mariborski operi, SNG Maribor, so septembra postregli s premiero opere »La Gioconda«, delom italijanskega opernega skladatelja Amilcareja Ponchiellija, novembra pa so premierno uprizorili operni muzikal Tesla, ki sta ga ustvarila libretist Nejc Gazvoda in skladatelj Slavko Avsenik mlajši, v glavni vlogi pa nastopa Klemen Slakonja.

A v štajerski prestolnici pripravljajo tudi opero »Don Carlo«, premiera je predvidena za 3. marec. Sodobno produkcijo Verdijeve opere režira Marin Blažević, dirigent bo Valentin Egel. Sledila pa bo še ena premiera v tej sezoni: Puccinijeva opera »Manon Lescaut« v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod taktirko Gabriela Bebeselee bo prvič na sporedu 12. maja. Zgodba se opira na kultni roman Abbéja Prévosta Zgodba o vitezu Des Grieuxu in Manon Lescaut iz leta 1731.

Deli na omrežjih