Lazanja je ena mojih najljubših jedi. Všeč mi je sočna, polna sira in okusnega bešamela, ki ga pripravim sama. Tokrat sem izbrala klasično, mesno, sem pa kombinirala tri različne sire; mehki sir Livada, mozzarello in parmezan.
Potrebujemo (za 4–6 oseb):
- Bolonjsko omako po moje (lahko jo pripravite po svojem receptu)
- Bešamel omako
in še: 400 g sira Livada, 2 mozzarelli, 100 g parmezana, zavitek svežih jajčnih testenin za lazanjo (lahko jih pripravite tudi doma ali uporabite kupljene suhe), lističe bazilike
Priprava:
- Pripravimo bolonjsko omako in bešamel (moje recepte najdete na povezavah zgoraj).
- Vse tri vrste sira naribamo, vendar jih ne mešamo.
- Na dno pekača položimo liste svežih testenin za lazanjo.
- Pričnemo z nadevom; najprej testenine prekrijemo z bešamel omako, sledi bolonjska omaka, nato sir Livada, mozzarella in parmezan.
- Pokrijemo z listi testenin za lazanjo in postopek ponovimo.
- Postopek ponavljamo 4–5 krat, odvisno od količine sestavin.
- Zadnji nadev ostane brez listov testenin.
- Dodamo še nekaj lističev sveže bazilike.
- Pekač z lazanjo postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.
- Pečemo 25–30 minut.
- Pečeno vzamemo iz pečice in počakamo 5 minut, da zakrkne in se lepše servira.
- Razrežemo na poljubno velike kose in serviramo na krožnike.
- Na krožniku dodamo sveže lističe bazilike.
- Zraven ponudimo riban parmezan.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ