Pred nami je spet čas, ko se sredi dneva, za pozno malico ali zgodnje kosilo, na mizi znajdejo različne solate. V tem času jih še posebej obožujemo, ker so sveže, sočne in nasitne. Izbiramo lahko povsem veganske, vegetarijanske, sirne, mesne … in še bi lahko naštevali, saj ima pri sestavi solatnega krožnika naša domišljija povsem prosto pot.
Potrebujemo (za 1 osebo): 60 g motovilca, 5 rjavih šampinjonov, 6 grozdastih paradižnikov, 8 grških oliv kalamata, 4 velike vložene kapre, nekaj vršičkov zelenih špargljev, ½ manjše rdeče čebule, mešanico italijanskih zelišč, oljčno olje, balzamični kis in limonin sok v perlah
Priprava:
- Motovilec očistimo, operemo in na papirnati brisački osušimo.
- Izberemo večje rjave šampinjone in jih narežemo na rezine.
- Nato jih opečemo z obeh strani (lahko v ponvi na maščobi ali na žar plošči).
- Paradižnike operemo in po dolžini prerežemo na 4 dele.
- Vršičke špargljev operemo in na hitro blanširamo v slanem kropu.
- Rdečo čebulo narežemo na tanke kolobarje.
- Pripravimo še kalamata olive in kapre.
Sestava krožnika:
- Najprej na krožnik postavimo motovilec in ga rahlo solimo.
- Sledijo pečeni šampinjoni.
- Kolobarji rdeče čebule.
- Zatem prerezani paradižniki.
- Blanširani vršički špargljev.
- Nazadnje pa še kalamata olive in kapre.
- Solato posujemo z mešanico italijanskih začimb.
- Prilijemo oljčno olje in balzamični kis ali limonin sok.
- Zraven postrežemo hrustljave grisine.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ