14.1 C
Ljubljana
2. maja, 2024

Solatni krožnik z motovilcem – idealen za ta čas!

Deli na omrežjih

Pred nami je spet čas, ko se sredi dneva, za pozno malico ali zgodnje kosilo, na mizi znajdejo različne solate. V tem času jih še posebej obožujemo, ker so sveže, sočne in nasitne. Izbiramo lahko povsem veganske, vegetarijanske, sirne, mesne … in še bi lahko naštevali, saj ima pri sestavi solatnega krožnika naša domišljija povsem prosto pot.

Solatni krožnik z motovilcem (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo (za 1 osebo): 60 g motovilca, 5 rjavih šampinjonov, 6 grozdastih paradižnikov, 8 grških oliv kalamata, 4 velike vložene kapre, nekaj vršičkov zelenih špargljev, ½ manjše rdeče čebule, mešanico italijanskih zelišč, oljčno olje, balzamični kis in limonin sok v perlah

Priprava:

  1. Motovilec očistimo, operemo in na papirnati brisački osušimo.
  2. Izberemo večje rjave šampinjone in jih narežemo na rezine.
  3. Nato jih opečemo z obeh strani (lahko v ponvi na maščobi ali na žar plošči).
  4. Paradižnike operemo in po dolžini prerežemo na 4 dele.
  5. Vršičke špargljev operemo in na hitro blanširamo v slanem kropu.
  6. Rdečo čebulo narežemo na tanke kolobarje.
  7. Pripravimo še kalamata olive in kapre.

Sestava krožnika:

  1. Najprej na krožnik postavimo motovilec in ga rahlo solimo.
  2. Sledijo pečeni šampinjoni.
  3. Kolobarji rdeče čebule.
  4. Zatem prerezani paradižniki.
  5. Blanširani vršički špargljev.
  6. Nazadnje pa še kalamata olive in kapre.
  7. Solato posujemo z mešanico italijanskih začimb.
  8. Prilijemo oljčno olje in balzamični kis ali limonin sok.
  9. Zraven postrežemo hrustljave grisine.
Solatni krožnik z motovilcem (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih