7.6 C
Ljubljana
25. aprila, 2024

Špargljeva kremna juha: hitro, enostavno in zelo okusno!

Deli na omrežjih

Pomlad je tisti čas, ko zelo rada pripravljam jedi iz špargljev. In juha iz špargljev je ena tistih jedi, ki se pri meni pogosto znajde na jedilniku. Juha je okusna in zelo enostavna za pripravo, pa še hitro je pripravljena.

Špargljeva kremna juha (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo (za 2 osebi): 250 g zelenih špargljev, 1 l zelenjavne jušne osnove, 1 krompir, 1 mlado čebulico z zelenimi listi, 3 jž tekoče smetane, za oreh masla, 1 strok česna, 50 g belega riža, oljčno olje, sol

Priprava:

  1. Šparglje očistimo in operemo.
  2. Vrhnje dele prihranimo za kasneje in jih v slanem kropu blanširamo, tik preden je juha postrežena.
  3. Preostali del špargljev nalomimo. Spodnjemu, tršemu delu ostrgamo povrhnjico in ga narežemo na kolobarje.
  4. Olupimo krompir in ga prerežemo na polovico.
  5. Čebulo očistimo, operemo in skupaj z zelenimi listi drobno sesekljamo.
  6. Na maslu popražimo sesekljano čebulo.
  7. Ko je zlato rumene barve, dodamo strt strok česna.
  8. Ko česen zadiši, dodamo šparglje in jih rahlo popražimo.
  9. Zalijemo z jušno osnovo in dodamo krompir.
  10. Rahlo solimo.
  11. Kuhamo toliko časa, da je krompir mehak.
  12. Takrat sestavine v juhi s paličnim mešalcem obdelamo v gladko juho.
  13. Lonec z juho pristavimo na kuhališče in počakamo, da zavre.
  14. Dodamo riž in ga skuhamo po navodilih proizvajalca.
  15. Tik preden je juha kuhana, dodamo še 3 jž tekoče smetane.
  16. Medtem blanširamo vrhe špargljev.
  17. Kuhano juho razdelimo v skodelice, vsaki porciji dodamo nekaj vrhov špargljev in nekaj kapljic oljčnega olja.
  18. Riž v špargljevi juhi lahko nadomestimo z majhnimi jušnimi testeninami ali doma pripravljenimi krutončki.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

 

Deli na omrežjih