21.2 C
Ljubljana
19. maja, 2024

Tiramisu: italijanska klasična sladica, s katero nikoli ne morete zgrešiti!

Deli na omrežjih

Tiramisu je italijanska klasična sladica, s katero nikoli ne zgrešite, sploh pri ljubiteljih kave.

Tiramisu (Foto: Selma Bizjak)
Potrebujemo:

6 svežih jajc, 500 g sira mascarpone, 140 g sladkorja, 2 jušni žlici dobrega ruma, 350 g keksov savoiardi, črna kava za 6 oseb, kakav v prahu, pekač formata 30×21 cm (približno)

Priprava

Za mascarpone vedno uporabljajte najbolj sveža jajca, ki ste jih pred uporabo hranili v hladilniku. Ločimo rumenjake od beljakov. K rumenjakom dodamo 70 g kristalnega sladkorja in z električnim mešalnikom 5 min stepamo, da dobimo svetlo kremo, dodamo še dve žlici ruma in premešamo. Na koncu vmešamo še 500 g sira mascarpone. Nato iz beljakov stepemo trd sneg. Stepamo ga 10 min, dodamo 70 g kristalnega sladkorja in na hitro premešamo. Z ročno metlico v rumenjake dodamo sneg in res hitro premešamo od spodaj navzgor. Kremo postavimo v hladilnik.

Tiramisu (Foto: Selma Bizjak)

Skuhamo črno kavo za 6 oseb, jo precedimo in malce ohladimo. Savoiarde enega za drugim pomočimo na hitro v kavo; pazite, ker hitro ‘pijejo’ kavo in če so preveč mokri, tiramisu razpada, ko delimo porcije. Jaz vedno namočim polovico piškotov savoiardi po dolžini in jih nato s suho stranjo položim v pekač. Ko je dno pekača prekrito s keksi, namažem polovico kreme. Nato še enkrat ponovim postopek s keksi in kremo. Na koncu kremo posipam s kakavom v prahu.

Tiramisu vedno pripravim večer prej, preden ga bom ponudila.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih