Iz jabolk, tistih rahko kiselkastih in sočnih, po možnosti iz domačega sadovnjaka, lahko pripravimo odlično pito, ki jo še toplo postrežemo s kepico sladoleda – ta se ob stiku z njo hitro zmehča in naredi to preprosto sladico dobesedno božansko.
Za okrogel pekač premera 26–28 cm potrebujemo:
Za krhko testo: 100 g masla, 60 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 2 čž začimbne mešanice Sladkorna ljubezen Trije kralji, ščepec soli, 1 manjše jajce, 220 g moke
Za jabolčni nadev: 1 kg sočnih jabolk, 2 čž limoninega soka,1 jž začimbne mešanice Sladkorna ljubezen Trije kralji
Za krhek cimetov drobljenec: 150 g moke, 85 g masla, 60 g sladkorja, 1 1/2 čž cimeta
Za dodatek: vanilijev ali orehov sladoled
Priprava:
Najprej pripravimo krhko testo.
- Mehko maslo, sladkor, vanili sladkor, Sladkorno ljubezen in sol v mešalniku vmešamo. Mešamo toliko časa, da postane maslo voljno.
- Vmešamo jajce.
- Postopoma vmešamo presejano moko.
- Maso vzamemo iz posode in jo ročno zamesimo.
- Oblikujemo kroglo, ki jo zavijem v prozorno živilsko folijo in jo za 1 uro postavimo v hladilnik.
Sledi priprava krhkega cimetovega drobljenca.
- V skledi zmehčamo maslo, dodamo sladkor, cimet in na koncu še presejano moko.
- Vse skupaj drobno pregnetemo z dlanmi.
- Zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo v hladilnik.
Nato pripravimo še jabolčni nadev.
- Jabolka opremo, razpolovimo, odstranimo osrednji del s pečkami in jih narežemo na majhne kocke. V kolikor ne uporabljamo bio jabolk, jih olupimo.
- V skledi dodamo limonin sok, začimbno mešanico Sladkorna ljubezen.
- Dobro premešamo in pustimo nekaj časa stati, da se sestavine med seboj povežejo.
Priprava Tople jabolčne pite:
- Pečico segrejemo na 160 °C.
- Pekač namažemo z maslom.
- Krhko testo razvaljamo v krog, dodamo nekaj cm, da bo v pekaču nastal rob.
- Z vilicami večkrat enakomerno prebodemo razvaljano krhko testo.
- Testo na dnu pekača na tanko premažemo z jabolčno marmelado (lahko nadomestimo z marelično).
- Nadevamo vsa na kocke narezana jabolka z dodatki.
- Prelijemo s sladko cimetovo tekočino, ki je ostala pri jabolčnem nadevu.
- Po vrhu nadeva s prsti nadrobimo krhko cimetovo testo.
- Postavimo v pečico, na srednje vodilo in pečemo 30–35 minut.
- Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.
- Pečeno pito vzamemo iz pečice, jo malce ohladimo in posujemo z mešanico kristalnega sladkorja in cimeta.
- Še toplo narežemo na trikotnike.
- Postavimo na desertni krožnik in na vsak kos pite dodamo manjšo kepico sladoleda.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ