18.3 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Topla jabolčna pita s sladoledom: preprosta, a božanska sladica!

Deli na omrežjih

Iz jabolk, tistih rahko kiselkastih in sočnih, po možnosti iz domačega sadovnjaka, lahko pripravimo odlično pito, ki jo še toplo postrežemo s kepico sladoleda – ta se ob stiku z njo hitro zmehča in naredi to preprosto sladico dobesedno božansko.

Topla jabolčna pita s sladoledom (Foto: Selma Bizjak)

Za okrogel pekač premera 26–28 cm potrebujemo:

Za krhko testo: 100 g masla, 60 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 2 čž začimbne mešanice Sladkorna ljubezen Trije kralji, ščepec soli, 1 manjše jajce, 220 g moke

Za jabolčni nadev: 1 kg sočnih jabolk, 2 čž limoninega soka,1 jž začimbne mešanice Sladkorna ljubezen Trije kralji

Za krhek cimetov drobljenec: 150 g moke, 85 g masla, 60 g sladkorja, 1 1/2 čž cimeta

Za dodatek: vanilijev ali orehov sladoled

Topla jabolčna pita s sladoledom (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

Najprej pripravimo krhko testo.

  1. Mehko maslo, sladkor, vanili sladkor, Sladkorno ljubezen in sol v mešalniku vmešamo. Mešamo toliko časa, da postane maslo voljno.
  2. Vmešamo jajce.
  3. Postopoma vmešamo presejano moko.
  4. Maso vzamemo iz posode in jo ročno zamesimo.
  5. Oblikujemo kroglo, ki jo zavijem v prozorno živilsko folijo in jo za 1 uro postavimo v hladilnik.

Sledi priprava krhkega cimetovega drobljenca.

  1. V skledi zmehčamo maslo, dodamo sladkor, cimet in na koncu še presejano moko.
  2. Vse skupaj drobno pregnetemo z dlanmi.
  3. Zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo v hladilnik.

Nato pripravimo še jabolčni nadev.

  1. Jabolka opremo, razpolovimo, odstranimo osrednji del s pečkami in jih narežemo na majhne kocke. V kolikor ne uporabljamo bio jabolk, jih olupimo.
  2. V skledi dodamo limonin sok, začimbno mešanico Sladkorna ljubezen.
  3. Dobro premešamo in pustimo nekaj časa stati, da se sestavine med seboj povežejo.

Priprava Tople jabolčne pite:

  1. Pečico segrejemo na 160 °C.
  2. Pekač namažemo z maslom.
  3. Krhko testo razvaljamo v krog, dodamo nekaj cm, da bo v pekaču nastal rob.
  4. Z vilicami večkrat enakomerno prebodemo razvaljano krhko testo.
  5. Testo na dnu pekača na tanko premažemo z jabolčno marmelado (lahko nadomestimo z marelično).
  6. Nadevamo vsa na kocke narezana jabolka z dodatki.
  7. Prelijemo s sladko cimetovo tekočino, ki je ostala pri jabolčnem nadevu.
  8. Po vrhu nadeva s prsti nadrobimo krhko cimetovo testo.
  9. Postavimo v pečico, na srednje vodilo in pečemo 30–35 minut.
  10. Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.
  11. Pečeno pito vzamemo iz pečice, jo malce ohladimo in posujemo z mešanico kristalnega sladkorja in cimeta.
  12. Še toplo narežemo na trikotnike.
  13. Postavimo na desertni krožnik in na vsak kos pite dodamo manjšo kepico sladoleda.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih