Vipavski štruklji – ena izmed različic tradicionalnih slovenskih štrukljev. Nadev je iz skute in mletih orehov z dodatkom rozin, namočenih v rumu, vse skupaj pa previdno zavito v kvašeno testo. Posebnost mojih je ta, da so kuhani v sopari in so zato izrazitejšega okusa.

Štruklji so slovenska tradicionalna jed. Klasični sladki so skoraj povsod polnjeni z orehi in skuto ali samo z eno od teh dveh sestavin. Seveda pa ima skoraj vsaka gospodinja za to tradicionalno jed svojo različico.

Vipavski štruklji (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo:

Za kvašeno testo: 500 g moke Manitoba 00 Mlinotest, 1/2 kocke svežega kvasa (ali pol zavitka instant kvasa*), 2 rumenjaka, 100 g sladkorja, 80 g masla, 1 jž kisle smetane, naribano lupinico 1/2 bio limone, ščep soli, 2 dl mleka

Za nadev: 350 g nepasirane skute, sneg iz 2 beljakov, 1 rumenjak, 100 g sladkorja, 150 g rozin (namočenih v rumu), 200 g mletih orehov, 1 kž cimeta, 1 dl smetane za stepanje, 100 g masla, 5 jž drobtin

Priprava:

  1. V toplo mleko zdrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja ter potresemo z žlico moke. Pustimo, da se kvas aktivira. *ta postopek preskočimo, če uporabimo instant kvas
  2. Moko presejemo v skledo, v kateri bomo mesili, ter dodamo vse ostale sestavine.
  3. Ko je kvasec pripravljen, ga prilijemo k ostalim sestavinam in zamesimo testo. Testo dobro pregnetemo, da ni grudic.
  4. Pokrijemo ga s toplo krpo in pustimo vzhajati na toplem 1 uro oziroma toliko časa, da podvoji volumen.
  5. Medtem pripravimo nadev.
  6. Na maslu popražimo drobtine.
  7. Segrejemo smetano, vendar je ne zavremo, dodamo 50 g sladkorja in mlete orehe. Dobro premešamo in dodamo drobtine.
  8. Odstavimo in ohladimo. Ko je ohlajeno, na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov in cimet.
  9. Skuto v skledi zamešamo z rumenjakom, 100 g sladkorja in odcejenimi rozinami.
  10. Testo razvaljamo na 1 cm debelo in prerežemo na polovico, da dobimo dva pravokotnika, za dva štruklja.
  11. Vsak pravokotnik namažemo s polovico skutnega nadeva ter enakomerno potresemo s polovico orehovega nadeva.
  12. Previdno in tesno zavijemo kot rolado v moker prtiček, ki ga gosto posujemo s krušnimi drobtinami, da se testo med kuhanjem ne prime ob prtiček, ter ob straneh dobro zavežemo (naredimo obliko podolgovate karamele), vmes zavežemo toliko, da se nam krpa med kuhanjem ne odpira.
  13. Zavite surove štruklje pustimo še enkrat vzhajati približno 45 minut na toplem.
  14. V večjem loncu za kuhanje na sopari zavremo vodo. Vzhajane štruklje položimo na rešeto z vzhajano stranjo navzdol (pod štrukelj podstavim kos peki papirja (ki ne sme prekriti celega rešeta), da se ne zalepi na površino).
  15. V pokritem loncu jih na sopari kuhamo 40 minut.
  16. Štruklje narežemo na približno centimeter in pol debele rezine.
  17. Prelijemo jih z na maslu popraženimi drobtinami, posujemo s sladkorjem in po želji še s cimetom.
Vipavski štruklji (Foto: Selma Bizjak)

*Za nadev iz same skute in rozin potrebujemo:

500 g nepasirane skute, 1 rumenjak, 1 spenjen beljak, 100 g sladkorja, 100 ml smetane za stepanje, cimet, 100 g masla, krušne drobtine.

Vse sestavine razen snega iz beljaka premešamo. Sneg na koncu čisto narahlo vmešamo. Testo najprej premažemo z maslom, posujemo s krušnimi drobtinami, nato premažemo testo s skutnim nadevom.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.