Tudi tisti, ki raje posegamo po zelenjavni hrani, lahko z izbiro različnih vrst zelenjave in sira pripravimo okusne polnjene pečene paprike. Če pa nismo siti brez mesa, lahko v mešanico zelenjave dodamo še praženo mleto meso ali koščke pečenega piščanca.

Potrebujemo (za 3 osebe): 3 paprike (lahko različnih barv), 1 majhno čebulo, 10 šampinjonov, 1 manjšo bučk, 8–10 mini češnjevih paradižnikov, 100 g mehkega sira livada (lahko tudi tilzit, gavda, edamec …), parmezan, sveže lističe bazilike, olje, sol

Priprava:
- Papriki odrežemo vrhnji del okoli peclja. Zavržemo samo pecelj, ostali del mesa paprike narežemo na kocke in operemo. Prav tako operemo papriko, ki jo bomo polnili. Oprano osušimo s papirnato brisačko.
- Bučko operemo. Če je bio, uporabimo tudi lupino, drugače jo olupimo. Narežemo na manjše kocke.
- Šampinjone operemo in narežemo na 4 kose.
- Češnjev paradižnik operemo in prerežemo na polovico.
- Sir narežemo na kocke.
- V ponvi segrejemo olje.
- Prepražimo čebulo, da postane zlato–rjava.
- Dodamo papriko in jo pražimo 4–5 minut.
- Nato dodamo še šampinjone, bučko in češnjev paradižnik.
- Solimo po okusu in dodamo nekaj svežih lističev bazilike.
- Pražimo še 5 minut, nato odstavimo.
- Paprike postavimo v ognjevaren pekač, v katerega na dno prilijemo 2 žlici olja in zajemalko vode.
- V praženo zelenjavo vmešamo kocke sira.
- Nato napolnimo paprike.
- Postavimo jih v prej ogreto pečico na 200 °C in jih pečemo 30–40 minut (odvisno od njihove velikosti).
- Tik pred koncem pečenja po vrhu posujemo še malce naribanega sira in parmezan.
- Ko jih serviramo, posujemo še z lističi sveže bazilike.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ