Iz čebule in korenčka v kombinaciji z zrezki, tako svinjskimi kot govejimi, lahko pripravimo zelo okusno omako, ki daje videz žameta in prevzame vsakogaršnje brbončice, če ste le ljubitelji mesnih jedi.

Za 4 osebe potrebujemo: 8 zrezkov (svinjski, goveji … po vašem okusu), 2 večji čebuli, 1 velik korenček, 2 stroka česna, sol, poper, 1 žlico moke za zgostitev, olje ali svinjsko mast
Priprava:
- V večjo ponev damo olje ali svinjsko mast.
- Obe čebuli olupimo in narežemo na tanke kolobarje in ju dodamo k maščobi.
- Ko ima čebula že rahlo zlato barvo, dodamo korenček, ki smo ga postrgali, oprali in prerezali na polovico po dolžini.
- Vse skupaj pustimo na vroči maščobi toliko časa, da je čebula zlato rjava.
- Takrat dodamo oprane in potolčene zrezke, ki smo jih solili in poprali.
- Dodamo še dva sesekljana stroka česna.
- Čebulo ta čas, dokler zrezki ne dobijo lepe rjave barve, spravimo na stran ponve, da se ne zažge in postane grenka.
- Zrezke zapečemo z obeh strani.
- Ko so z obeh strani rjavi, v sredino ponve prilijemo 1 zajemalko vode, znižamo temperaturo in pokrito počasi dušimo približno 45 minut.
- Vmes preverjamo, da voda ni povsem povrela in jo po potrebi dolivamo ter zrezke obračamo.
- Po 45 minutah jih odstranimo iz ponve, povremo tekočino, da ostane samo zgoščena maščoba.
- Čebulo, česen in korenček predenemo v manjšo, ozko posodo in jo s paličnim mešalnikom obdelamo v gladko in homogeno zmes.
- Temperaturo kuhališča zvišamo in maščobo v ponvi še rahlo segrejemo, potresemo z moko, dobro premešamo z vilicami in zalijemo z vodo, lahko pa tudi s čisto juho.
- Prilijemo gladko omako in premešamo, da ne nastanejo grudice.
- V omako nazaj položimo zrezke.
- Na hitro pokuhamo in po potrebi še dodatno začinimo.
- Omako povremo na želeno gostoto.
Tako pripravljeno omako ponudimo k zrezkom, pečenki ter vsem vrstam prilog: krompir, riž, testenine, slani štruklji, krompirjevi svaljki, zdrobovi ali kruhovi cmoki, kruhov narastek …

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ