8.6 C
Ljubljana
5. maja, 2024

Za ljubitelje mesnih jedi: Zrezki v okusni omaki iz čebule in korenčka

Deli na omrežjih

Iz čebule in korenčka v kombinaciji z zrezki, tako svinjskimi kot govejimi, lahko pripravimo zelo okusno omako, ki daje videz žameta in prevzame vsakogaršnje brbončice, če ste le ljubitelji mesnih jedi.

Zrezki v okusni omaki iz čebule in korenčka (Foto: Selma Bizjak)

Za 4 osebe potrebujemo: 8 zrezkov (svinjski, goveji … po vašem okusu), 2 večji čebuli, 1 velik korenček, 2 stroka česna, sol, poper, 1 žlico moke za zgostitev, olje ali svinjsko mast

Priprava:

  1. V večjo ponev damo olje ali svinjsko mast.
  2. Obe čebuli olupimo in narežemo na tanke kolobarje in ju dodamo k maščobi.
  3. Ko ima čebula že rahlo zlato barvo, dodamo korenček, ki smo ga postrgali, oprali in prerezali na polovico po dolžini.
  4. Vse skupaj pustimo na vroči maščobi toliko časa, da je čebula zlato rjava.
  5. Takrat dodamo oprane in potolčene zrezke, ki smo jih solili in poprali.
  6. Dodamo še dva sesekljana stroka česna.
  7. Čebulo ta čas, dokler zrezki ne dobijo lepe rjave barve, spravimo na stran ponve, da se ne zažge in postane grenka.
  8. Zrezke zapečemo z obeh strani.
  9. Ko so z obeh strani rjavi, v sredino ponve prilijemo 1 zajemalko vode, znižamo temperaturo in pokrito počasi dušimo približno 45 minut.
  10. Vmes preverjamo, da voda ni povsem povrela in jo po potrebi dolivamo ter zrezke obračamo.
  11. Po 45 minutah jih odstranimo iz ponve, povremo tekočino, da ostane samo zgoščena maščoba.
  12. Čebulo, česen in korenček predenemo v manjšo, ozko posodo in jo s paličnim mešalnikom obdelamo v gladko in homogeno zmes.
  13. Temperaturo kuhališča zvišamo in maščobo v ponvi še rahlo segrejemo, potresemo z moko, dobro premešamo z vilicami in zalijemo z vodo, lahko pa tudi s čisto juho.
  14. Prilijemo gladko omako in premešamo, da ne nastanejo grudice.
  15. V omako nazaj položimo zrezke.
  16. Na hitro pokuhamo in po potrebi še dodatno začinimo.
  17. Omako povremo na želeno gostoto.

Tako pripravljeno omako ponudimo k zrezkom, pečenki ter vsem vrstam prilog: krompir, riž, testenine, slani štruklji, krompirjevi svaljki, zdrobovi ali kruhovi cmoki, kruhov narastek …

Zrezki v okusni omaki iz čebule in korenčka (Foto: Selma Bizjak) 

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih