34.1 C
Ljubljana
27. junija, 2022

Zapečene palačinke s šunko in sirom

Deli na omrežjih

Tokrat bomo palačinke pripravili kot glavno jed, torej v slani izvedbi. Palačinke so ena taka jed, ki jo lahko uporabimo kot osnovo za pripravo na nešteto načinov. Nadevamo jih lahko z različnimi živili, zato so meni zelo zanimiva jed.

Zapečene palačinke s šunko in sirom (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo (za 3 osebe): 6 palačink (jajca, mleko, sol,moka), 6 rezin dimljene šunke, 100 g ribanega mehkega sira (mozzarella, livada, tilzit, gavda, edamec …), bešamel omaka (maslo, moka, mleko, sol, poper), sveže sesekljan peteršilj

Zapečene palačinke s šunko in sirom (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Najprej pripravimo palačinke po receptu, ki nam je najbolj všeč.
  2. Sledi priprava bešamel omake. V manjšem loncu raztopimo maslo, dodamo moko, jo zarumenimo, vendar pazimo, da je ne prežgemo. Ko je lepo zlato rumene barve, prilijemo mleko in med nenehnim mešanjem z ročno metlico pokuhamo do želene gostote. Ne sme biti pregosto, saj bomo palačinke še gratinirali v pečici. Bešamel omako še solimo in popramo po okusu.
  3. Pripravimo si rezine dimljene šunke, naribamo sir.
  4. Medtem so se palačinke rahlo ohladile in so pripravljene za nadevanje.
  5. Vsako palačinko najprej premažemo z žlico bešamel omake.
  6. Nato posujemo z izbranim naribanim sirom.
  7. Dodamo rezino dimljene šunke.
  8. Palačinko najprej prepognemo na polovico, da dobimo polkrog, nato pa še enkrat na polovico.
  9. Tako zložene palačinke postavimo v keramičen pekač, ki smo mu dno na tanko premazali z bešamel omako.
  10. Ko so v pekaču vse nadevane palačinke, jih prelijemo s preostalo bešamel omako in posujemo z naribanim sirom. Dodamo nekaj koščkov masla.
  11. Postavimo v predhodno ogreto pečico na 200 °C, na srednje vodilo, in pečemo 10–15 minut oziroma toliko časa, da so palačinke po vrhu zlato rjave zapečene.
  12. Gratinirane palačinke posujemo še s sveže sesekljanim peteršiljem in serviramo na krožnike.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih