18.3 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Kako lepo je verjeti. In »biti glup«.

Deli na omrežjih

Saj niti ne vem več, kaj naj si mislim o vse bolj prepotentnem direktorju STA, ki si očitno domišlja, da ima na svoji strani vse zaposlene.

In ne samo to: na svoji strani ima očitno tudi pravico in resnico. Vsaj tako si domišlja. Pa je res tako? STA na primer na svojo spletno stran tako rekoč »izobesi« napis, da ne vedo, ali bodo sploh dočakali 30-letnico in da vlada ni izpolnila svoje zakonske dolžnosti do njih. Ja, lepo je obračati resnico na glavo. Kot bi vrtel odojka na žaru, mar ne? Če tovariš Bojan Veselinovič, človek, ki je nekdaj za Radio Slovenija skupaj s Sandijem Frelihom pripravljal intervjuje z Milanom Kučanom, zavrača vsakršno odgovornost in misli, da je nad njim samo še modro nebo, potem to zanj pomeni, da je vlada tista, ki krši zakon. Čisto po balkansko. Ampak z Urošem Urbanijo se pa ne bo šel soočit. Pa ne zato, ker bi mu bilo pod častjo, ampak zato, da javnost ne bi izvedela resnice. Ker je preprosto najlaže verjeti, da Veselinovič brani neodvisnost javnega servisa STA, tako kot Igor Kadunc brani neodvisnost javne RTV. Ja, res je lepo verjeti v določene stvari. In vedno se bo našlo polno vernikov, ki bodo v to brezpogojno verjeli, dokler jih ne bo dohitela resnica. Pa še takrat bodo trmasto zavračali resnico. Ker to ne more biti res, da bi imela vlada prav. Ne, ne more biti, kajne?

In prav patetično je opazovati, kako – no, malo grdo bom to povedal – medijski nastopači drug drugemu lezejo v zadnjico. Tudi brez vazelina, če ne gre drugače. In lezejo v zadnjico tudi menda evropskim poslancem, ki se pogumno upirajo wannabe Janševi diktaturi. Celo Ljudmila Novak je med njimi, zato jo tudi tako radi vabijo na Kolodvorsko v Ljubljano. Aja, saj res, skupaj z njo je bil Klemen Grošelj, evropski poslanec z liste LMŠ, Novakova pa je bila zraven zato, da je bila oddaja uravnotežena: eden z levice, drugi z desnice. A vse skupaj je bila samo še stara pogreta enolončnica po receptu SZDL ter njenega pluralizma samoupravnih interesov. To je ključni dokaz, da se javni zavod RTV Slovenija dobesedno norčuje iz lastnega občinstva. Veste, ko neki medij pokaže, da ima lastne ljudi za bebce, potem je to njegov labodji spev. Grošelj je bil vsaj toliko resnicoljuben, da je priznal, za kaj v resnici gre pri vsem skupaj, tudi pri člankih portala Politico. Ja, Donald Trump je problem. Ne pa tudi laž, ki jo ponavljajo, da je Janša čestital Trumpu za zmago …

Magični gledalec (Demokracija)

Deli na omrežjih