18.3 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Ukrajinska kultura bogati Zahod: Kijevski simfonični orkester na evropski turneji

Deli na omrežjih

Moškim članom orkestra so ukrajinske oblasti izjemoma dovolile izhod iz države, a le do konca nemške turneje. Ukrajinska kultura ima zdaj veliko priložnost, da se pokaže Zahodu.

Zaradi aktualnega dogajanja verjetno eden najbolj znanih orkestrov na svetu, Kijevski simfonični orkester, je začel s turnejo »Glas Ukrajine« v Nemčiji. Kijevski simfoniki, ki so turnejo z dvema koncertoma sicer začeli že na Poljskem, so bili pred tem primorani razpustiti orkester zaradi napadov ruskih sil na glavno mesto. V začetku marca so imeli napovedan koncert Wagnerjevih del z nemškim opernim pevcem Matthiasom Goernerjem, a so se tisto noč skrivali v kleteh, zakloniščih, garažah.

Ukrajinski glasbeniki so glas Ukrajine v svetu

»Zaradi nujnosti in pomembnosti boja proti ruski agresiji na vse mogoče načine, z najvišjo odgovornostjo in veliko častjo, se Kijevski simfonični orkester odpravlja na evropsko turnejo, da bi postal močan glas Ukrajine v svetu,« so zapisali na spletni strani orkestra. 25. aprila so v Dresdnu že začeli s turnejo, temu koncertu jih bo sledilo še šest, med drugim v Berlinski filharmoniji. »Ukrajinski glasbeniki morajo postati glas Ukrajine in glas tistih Ukrajincev, ki ga zaradi ruske vojaške agresije nimajo več,« menijo v orkestru.

Četrt stoletja ukrajinske glasbe

Kijevski simfonični orkester je pripravil program, ki predstavlja ukrajinsko orkestralno glasbo od njenega začetka leta 1770  do mojstrovin 20. stoletja – od Simfonije št. 1 v C-duru Maksima Berezovskega (1745–1777) do Simfonije št. 3 op. 50 (1951) Borisa Nikolajeviča Ljatošinskega (1895–1968). Svetovno znana ukrajinska violinista Diana Tiščenko in Oleksij Semenenko bosta kot solista z orkestrom izvedla Melodie (1982) Miroslava Skorika (1938–2020) in Pesem op. 25 (1896) francoskega skladatelja Ernesta Chaussona (1855–1899). V orkestru pravijo, da bodo še naprej sodelovali pri celinski kulturni dediščini in nastopali kot del »velike evropske družine«.

Posebno dovoljenje za izhod iz države

Moškim v orkestru so ukrajinske oblasti izdale posebno dovoljenje, da zapustijo državo, saj je v Ukrajini uveljavljeno vojno stanje in moškim v vojni običajno ni dovoljen izhod iz države. Ta izjema traja le do konca turneje, italijanski dirigent kijevskega orkestra Luigi Gaggero pa je dejal, da upa, da se bodo druga prizorišča oglasila in ponudila gostovanje orkestra morda do konca vojne. Člani orkestra se ob vajah udeležujejo tudi psihoterapevtskih seans. Pomoči v smislu pogovora se poslužuje vedno več članov orkestra, so dejali organizatorji. »Glasba, zlasti to, da sem lahko vadila violino, mi je pomagala, da sem se oddaljila od grozljive realnosti,« je za Euronews dejala 25-letna Elizaveta Zajceva. »Zdaj lahko spet živim v svojem svetu, tistem, ki sem ga vajena – svetu glasbe,« je rekla Zajceva, ki sicer študira v Nürnbergu v Nemčiji. »Naša kultura ima veliko priložnost, da manj znane skladatelje naredi znane na Zahodu,« je dejala in dodala, da bo Evropa postala veliko bogatejša, če bo odkrila bogastvo ukrajinske kulture.

Deli na omrežjih